Meninger

TILLIT: Svært få sier de ikke har tillit til norske sikkerhetsmyndigheter, skriver innleggsforfatterne.

Uetterettelig av Utsyn

Magasinet Utsyn tar feil når de hevder at nordmenn har lav tillit til norske sikkerhetsmyndigheter.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens meninger. Send inn kronikker og debattinnlegg til Forsvarets forum her.

Under overskriften «Lav tillit til norske sikkerhetsmyndigheter», skrive utenriks- og sikkerhetsmagasinet Utsyn: «Kun halvparten av innbyggerne – 50 prosent – svarer at de har høy tillit til at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) jobber for innbyggernes beste.

Tilsvarende tall for Etterretningstjenesten (E-tjenesten) er 38 prosent, mens bare 34 prosent svarer at de har høy tillit til at Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) jobber for innbyggernes beste.»

Slik tallene fremstilles av Utsyn, er det lett å tenke at norske sikkerhetsmyndigheter kun har tillit i halvparten, og langt under det for NSM og E-tjenesten, av befolkningen. I beste fall er denne presentasjonen mangelfull. Når vi leser resultatene av undersøkelsen, mener vi saken ikke bare er mangelfull. Vår mening er at fremstillingen er misvisende.

Resultatene fra undersøkelsen Norstat har gjort på vegne av Utsyn og LO Stat, viser at det er svært få som ikke har tillit til norske sikkerhetsmyndigheter. Av de spurte, svarer 81 prosent at de har tillit til PST. 70 prosent svarer at de har tillit til Etterretningstjenesten.

Kun to prosent av de spurte svarer at de har ingen tillit til at norske sikkerhetsmyndigheter arbeider for norske innbyggeres beste. En mer treffende overskrift til Utsyns presentasjon ville vært: Svært få, nesten ingen – kun to prosent av befolkningen – sier at de ikke har tillit til norske sikkerhetsmyndigheter.

Å konkludere med at en oppslutning mellom 58 prosent og 81 prosent betyr lav tillit, er vanskelig å være enig i. Et raskt Google-søk, viser at Utsyns vinkling ble videreformidlet av NRK, ABC Nyheter, Dagens perspektiv og Folkebladet, for å nevne noen.

Les også: E-tjenesten holder varsler hemmelig

Når en sak, som kan være kritisk for norske sikkerhetsmyndigheter, spres tilsynelatende ukritisk, bør det få oppmerksomhet. Norske myndigheters tillit i befolkningen generelt er en verdifull kvalitet ved det norske samfunnet – det gjør oss mer robust som folk og stat.

Når aktører spør om tillit, og får svar, bør svarene gjengis så etterrettelig og presist som mulig. Uavhengig av om tilliten er høy eller lav, sterk eller tynnslitt.

Powered by Labrador CMS