Nyheter

HAWAII: En knølhval fotografert utenfor Hawaii av den amerikanske kystvakten.

Den amerikanske marinen vil ha tillatelse til å drepe flere hvaler

Marinen har brukt opp kvoten sin på tre store hvaler, og ønsker tillatelse til å ta livet av flere frem mot 2025.

Publisert

USA tillater at den amerikanske marinen kolliderer med og tar livet av et visst antall hval. Det er snakk om dyr som blir truffet i ulykker under øvelser og operasjoner.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Men nå har marinen brukt opp kvoten sin for Hawaii – Sør-California trening- og testområde. Dagens lisens går ut i 2025 og tillater at tre store hvaler stryker med i ulykker. Den kvoten har marinen allerede brukt opp, etter kollisjoner med hval i havet utenfor det sørlige California.

Det melder den amerikanske forsvarsavisen Stars and Stripes.

Derfor ber marinen nå om en endring i regelverket, slik at den kan ta livet av to flere store hvaler i kollisjoner med marinefartøy før 2025.

Ifølge en talsperson for den amerikanske marinen kommer  forespørselen som en «anerkjennelse av at det er en liten, men reell fare for flere kollisjoner», skriver avisen Honolulu Star-Advertiser.

– Marinen tar sitt miljøansvar på alvor og har innført beskyttende tiltak for å unngå kollisjoner, sier talspersonen.

Miljøvernorganisasjoner reagerer på søknaden om å kunne ta livet av flere sjøpattedyr.

– Marinens løsning på å treffe og drepe hvaler er å be om tillatelse til å skade flere hvaler. Det gir ingen mening og er svært skuffende sier Kristen Monsell i organisasjonen Center for Biological Diversity, ifølge Stars and Stripes.

Det er ikke kjent hvor mange amerikanske marinefartøy hvalen har tillatelse til å senke.

Powered by Labrador CMS