Nyheter

HEKTISK: Oberstløytnant Håkon Asak, og sjefssersjant Bjørn Eidissen er på oppdrag, og forteller at det blir lite tid til å feire prisen.

Norsk evakueringsfly får EU-pris

Det er bare Norge som tilbyr luftbåren medisinsk evakuering fra Ukraina på fast basis. Nå hedres de for innsatsen.

Publisert

– Det er jo fint at det blir lagt merke til når vi har holdt på med dette i over to år og flydd ut et betydelig antall pasienter, forteller oberstløytnant Håkon Asak, som er medisinsk ansvarlig for luftevakuering i Forsvaret sanitet (FSAN).

Når Forsvarets forum ringer står Asak midt i et oppdrag. Mellom spørsmålene fra journalisten hører man ham gi instrukser til dem rundt seg. 

Asak forteller at det er bra arbeidet blir lagt merke til slik at flere får vite hvor viktig det er for Ukraina. 

– Det vi er mest opptatt av er at vi kan hjelpe Ukraina så godt vi kan, sier Asak.

Bare Norge

Siden august 2022 har Norge tilbudt faste, ukentlige flyginger til europeiske land for å evakuere ukrainske pasienter. Tirsdag ble Norge og Tyskland tildelt en æresutmerkelse under årets Civil Protection Forum. Dette er en møteplass for beredskapsspørsmål der sivile offentlige og private aktører møtes.

– Det er kun Norge som tilbyr luftbåren medisinsk evakuering på fast basis på vegne av andre europeiske land. Mange land har kapasitet på sykehusbehandling, men ikke egnede transportmuligheter, sier direktør Elisabeth Aarsæther i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap ( DSB ).

Hittil er det gjennomført 115 flyginger og nærmere 2500 pasienter og pårørende er transportert til europeiske land. Norge har tatt imot 393 pasienter og 234 pårørende.

Håkon Asak forteller at antallet pasienter har vært omtrent det samme de siste to årene. Han understreker at de har kapasitet til å hente ut flere.

– Vi kan fly mer hvis det er behov, så det er ikke vi som er begrensningen. 

Lite tid til å feire

Sjefssjersjant i luftevakuering FSAN, Bjørn Eidissen svarer Forsvarets forum fra det såkalte medevac-flyet på oppdrag sammen med Asak. Eidissen har ansvaret for det operative. Han forteller at det har blitt lite tid til å feire.

– I dag så er vi jo på et av disse kjente oppdragene våre, og vi skal flytte ganske mange pasienter i dag. Så får vi nå se om det blir noe feiring på dette. Det er jo ikke en ting å feire at vi har krig i Europa, forteller Eidissen.

Han fortsetter:

–Jeg tenker det blir å ta en kake på kontoret med en kaffe, og så er det bare å fortsette det gode arbeidet med strategisk luftevakuering.

DSB mottar prisen sammen med Forsvarets sanitet og Helsedirektoratet.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Powered by Labrador CMS