Nyheter

SU-35: Dette bildet er fra en video gitt ut av det amerikanske luftforsvaret som viser en russisk SU-35 som flyr tett på en amerikansk MQ-9 Reaper-drone onsdag. Bildet er datert 5. juli.

Russiske kampfly tett på amerikanske droner over Syria

To ganger i løpet av 24 timer fløy russiske kampfly farlig tett på amerikansk Reaper-droner over Syria denne uken, ifølge det amerikanske luftforsvaret.

Både onsdag og torsdag fløy russiske kampflyene av typen SU-34 og SU-35 tett på amerikanske MQ-9 Reaper-droner i luftrommet over Syria, melder det amerikanske luftforsvaret. Nyhetsbyrået AP er blant mediene som har omtalt opplysningene.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

De russiske flyene skal ha fløyet farlig nær de amerikanske dronene, skutt ut bluss og tvunget dronene til å manøvrere unna. En av situasjonene skal ha pågått i en times tid, og var en «gjennomført og uprofesjonell interaksjon», ifølge luftforsvaret.

Den første hendelsen skjedde ved 10.40-tiden onsdag formiddag nordvest i Syria. Da fløy russiske SU-35 nær en Reaper-drone, og la seg foran dronen i luften. Deretter skal kampflyet ha utløst etterbrenneren, noe som øker flyets hastighet. Jetstrømmen fra etterbrenneren kan potensielt skade dronens elektronikk og trykket reduserte dronepilotens handlingsrom for å fly dronen på en trygg måte.

Siden ble det sluppet det US Air Force omtaler som fallskjerm-bluss i dronens flybane.

FALLSKJERMBLUSS: Dette bildet fra en video fra det amerikanske luftforsvaret viser russiske fly av typene SU-34 og SU-35 som slipper fallskjermbluss i flybanen til en amerikansk MQ-9 Reaper-drone. Dronen kan ses nede til venstre i bildet. Det er datert 6. juli.

Det andre tilfellet skjedde torsdag klokken 9.30 om morgenen, over nordvestre Syria. Også da anklager det amerikanske luftforsvaret de russiske flyene for å ha fløyet farlig nær og for å ha sluppet bluss foran dronen.

– Vi oppfordrer russiske styrker i Syria til å slutte med denne hensynsløse oppførselen og følge de standardene for oppførsel som er forventet av en profesjonell luftstyrke, slik at vi kan rette oppmerksomheten mot å bekjempe ISIS, sier generalløytnant Alex Grynkewich, leder for det amerikanske luftforsvarets sentralkommando, i en uttalelse.

Powered by Labrador CMS