Nyheter

BEGRAVELSE: Likene av fire personer som døde under den russiske okkupasjonen av Butsja, ble gravlagt 20. april.
BEGRAVELSE: Likene av fire personer som døde under den russiske okkupasjonen av Butsja, ble gravlagt 20. april.

Dronevideo viser russiske styrker i Butsja

Droneopptak viser russiske styrker og militære kjøretøy på en gate i Butsja i mars, nær sivile drepte, melder CNN.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

CNN har fått tilgang til to opptak fra en drone og har fått videoene geolokalisert og verifisert. Opptakene er fra 12. og 13. mars. Av hensyn til sikkerheten til personen som sto bak opptakene, kan ikke CNN navngi vedkommende, melder kanalen.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Opptakene

Det første opptaket viser at et russisk militærkjøretøy står i et veikryss 13. mars. CNN har identifisert tre døde personer i en gate like ved kjøretøyet. De tre likene er de samme som kan sees på en video datert 1. april, og fra satellittbilder som det private amerikanske selskapet Maxar Technologies tok 18. mars.

Det andre opptaket viser et annet russisk militærkjøretøy som kjører lenger unna i gaten, i retning likene.

Les også: Dette vet vi om Putins atombunkere

Russiske soldater kan sees på et av opptakene der de befinner seg rundt et militært kjøretøy som er parkert utenfor et hus, ikke langt unna stedet der likene ligger. Det er uklart hva de gjør ved huset.

Svar fra Russland

CNN har bedt forsvarsdepartementet i Moskva om kommentarer, men har ikke fått svar.

Russlands president Vladimir Putins talsmann Dmitrij Peskov og utenriksminister Sergej Lavrov har gjentatte ganger hevdet at videoer og satellittbilder som viser lik i Butsja, er forfalsket.

Ifølge CNN er droneopptakene det første bevismaterialet fra Butsja og som viser russiske kjøretøy og styrker på oppdrag i gatene, der likene av sivile ble funnet av ukrainske styrker da Ukraina tok tilbake kontroll over byen 1. april.

Les også: Forsvarsministeren: Behov for koordinert våpenstøtte til Ukraina

Tidligere har blant annet New York Times fått verifisert satellittbilder som viser sivile drepte i gatene før russiske styrker trakk seg ut.

Bilder fra stedet har ført til internasjonale fordømmelser og anklager fra blant andre USAs president Joe Biden og Frankrikes president Emmanuel Macron om at det ble begått krigsforbrytelser der.

Powered by Labrador CMS