Nyheter

STORDONASJON: Sveriges forsvarsminister Pål Jonson under Nato-øvelsen Nordic Response.

Sverige donerer sin største støttepakke til Ukraina så langt

Sverige gir to avanserte overvåkingsfly av typen ASC 890 til Ukraina som del av en ny støttepakke.

Publisert

Flyene er flygende radarstasjoner som kan spore fly, raketter og skip på lang avstand. De kan fylle samme rolle som Natos AWACS-fly.

Sveriges regjering kunngjorde tirsdag en ny militær støttepakke til Ukraina bestående av våpen og annet materiell for 13 milliarder kroner.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Den omfatter utstyr som står høyt oppe på den ukrainske prioriteringslisten. Luftforsvaret styrkes med to ASC 890-fly, vi gir artilleriammunisjon og pansrede kjøretøy, sier Sveriges visestatsminister Ebba Busch til SVT.

Styrker luftforsvaret

Det er den 16. støttepakken fra Sverige til Ukraina etter at Russland gikk til full krig mot Ukraina. Den innebærer at Sverige har gitt landet drøyt 50 milliarder kroner i humanitær, økonomisk og militær hjelp.

– Den samlede vurderingen er at en donasjon av overvåkings- og kontrollflyet ASC 890 er det som vil ha størst virkning for Ukrainas luftforsvar akkurat nå, sier forsvarsminister Pål Jonsson. Han peker på at leveransen bidrar til å styrke Ukraina parallelt med leveransene av F-16-fly.

STYRKER: Overvåkningsflyet av typen ASC 890 vil styrke Ukrainas luftforsvar.

– Man kan identifisere krysserraketter på vei inn, identifisere droner og mål både på bakken og på sjøen, sier han på en pressekonferanse.

Ukraina sa tidligere i år at de hadde skutt ned to russiske Berijev A-50-fly. Disse flyene har samme funksjon som flyene som Sverige nå gir til Ukraina.

Donerer hele garasjen

Den ukrainske hæren organiserer nå en rekke nye brigader og trenger derfor pansrede kjøretøy. Sverige vil derfor donere hele sitt lager av amfibisk stormpanservogner PBV 302, inkludert reservedeler, vedlikeholdsutstyr og ammunisjon, skriver den svenske regjering i en pressemelding.

DONERER: Sverige styrker Ukrainas hær med Pansarbandvagn (PVB) 302.

– Donasjonen vil medføre en midlertidig reduksjon av Sveriges forsvarsevne, som vil bli adressert ved å anskaffe erstatningspansrede kjøretøy, skriver de.

Støttepakken fra Sverige inneholder også:

- Overskudd av drivstoffdrevne transportkjøretøy.

- Vedlikehold av tidligere donert svensk materiell.

- Økonomisk støtte til kapabilitetskoalisjon.

- Økonomisk støtte til fond og midlertidige initiativer for å muliggjøre rask og storskala anskaffelse av materiell til Ukraina.

- I forbindelse med donasjonen vil det svenske Totalforsvarets forskningsinstitut bli pålagt å støtte Ukraina i å etablere sitt eget forsvarsforskningsinstitutt.

- Ukrainas kommando- og kontrollkapabilitet vil bli ytterligere styrket i pakken gjennom en donasjon av terminaler med abonnement for satellittkommunikasjon.Powered by Labrador CMS