Christian Tybring-Gjedde (FrP) under stortingets muntlige spørretime.

Tybring-Gjedde nominerte Trump til fredsprisen

Frps Christian Tybring-Gjedde mener Donald Trump må få fredsprisen for avgjørende bidrag til fredsavtalen mellom Israel og De forente arabiske emirater.

Publisert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Tybring-Gjedde har nå formelt nominert USAs omstridte president til fredsprisen neste år for hans bidrag til å få på plass fredsavtalen mellom Israel og Emiratene, bekrefter den norske stortingsrepresentanten overfor Fox News.

– Han har gjort mer for å skape fred mellom nasjoner enn de fleste andre fredsprisvinnere, sier Tybring-Gjedde i et intervju med den amerikanske nyhetskanalen.

Han framholder i nominasjonsbrevet til Nobelkomiteen at Trump-administrasjonen har spilt en nøkkelrolle i arbeidet med å få på plass relasjoner mellom Israel og De forente arabiske emirater, og skriver at fredsavtalen trolig får positive ringvirkninger i hele Midtøsten.

– Siden det er ventet at andre land i Midtøsten vil følge i Emiratenes fotspor, kan denne avtalen bli et vendepunkt som gjør Midtøsten til en region for samarbeid og fremgang, skriver Tybring-Gjedde.

Det er andre gangen Christian Tybring-Gjedde nominerer Donald Trump til fredsprisen. Sammen med partifelle og stortingsrepresentant Per-Willy Amundsen ba han i 2018 om at den amerikanske presidenten fikk prisen for sin tilnærming til Nord-Korea og samtalene han da førte med landets leder, Kim Jong-un.

Også denne gangen trekker han fram den fornyede kontakten med Nord-Korea, samt Trumps rolle i å tilrettelegge for kontakt mellom partene i andre, langvarige konflikter. Dessuten har Trump klart det ingen annen amerikansk president siden Jimmy Carter har klart – å ikke starte en krig eller trekke USA inn i en internasjonal væpnet konflikt – påpeker han.

– Trump har brutt en 39 år lang rekke av amerikanske presidenter … den siste presidenten som klarte å unngå å gjøre det, var fredsprisvinner Jimmy Carter, poengterer han.

Powered by Labrador CMS