Nyheter:

Kampvognprosjektet har levert ny CV90-variant. Nå har Hæren fått alle fem.

Den siste brikken

Kampvognprosjektet har levert ny CV90-variant. Nå har Hæren fått alle fem.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.


På standplass i Regionfelt Østlandet står fire bombekastervogner. I rask rekkefølge avfyres fem skudd fra hver vogn i en såkalt ildskur. Noen sekunder senere eksploderer 20 granater i målet omtrent samtidig. Avstanden til nedslagsfeltet er om lag to kilometer. Det tar flere sekunder før lyden fra detonasjonene når tilbake til standplass hvor røyken siver ut av toppen bombekaster-rørene.

– Dette er første gang bombekastertroppen fra Telemark Bataljon skyter skarpt med de nye bombekaster-vognene, forteller oversersjant Sondre Haugland.

Han har jobbet med prosjektet på vegne av Hærens Våpenskole. Totalt skal Hæren ha 16 vogner, hvor åtte skal benyttes av Telemark bataljon og åtte i Panserbataljonen. CV90RWS BK skal erstatte bombekastere som i dag er montert i kampkjøretøyet M-113.

– Vi har fått et kjøretøy som har større mobilitet, beskyttelse og bevæpning.

Bak i stridsrommet har CV90 Multi BK en våpenstasjon med bombekaster som veier nesten ett tonn. Rekylmekanismen er så effektiv at når våpenet avfyres kan man sette en vannflaske på kanten av luka til vognkommandøren – uten at den velter.

– Dette er en sårt tiltrengt oppgradering på et system som i stor grad har vært uforandret siden det ble innført i Hæren. Her trenger man ikke bruke rettestokker og gjøre innstillingene på bombekasterrøret manuelt. Sagt på en litt forenklet måte så trenger man bare å slippe granaten i røret. Det meste av prosessene skjer automatisk, sier Haugland.

CV90 Multi Bombekastervogn (Foto: Henrik Røyne //Forsvaret)
CV90 Multi Bombekastervogn (Foto: Henrik Røyne //Forsvaret)
CV90 Multi Bombekastervogn (Foto: Henrik Røyne //Forsvaret)Nettverk.
CV90 Multi BK er basert på et ombygget CV90 stormpanservogn MK1 chassis. Tårnet er fjernet, men vogna har fått montert en fjernstyrt våpenstasjon.

Med dette har Hæren overtatt alle de fem variantene som er del av kampvognprosjektet. Disse er: stormpanservogn, stormingeniørvogn, multivogn (BK), oppklaringsvogn og stridsledelsesvogn.

– Forsvarsmateriell har mottatt 118 av totalt 144 vogner. I løpet av høsten skal alt hovedmateriellet være overlevert til Hæren, forteller oberst Ellef Iversen som er prosjektleder.

Kampvognprosjektet har en kostnadsramme på 10 milliarder kroner og innebærer en oppgradering av CV90-flåten på 103 kampvogner og bygging av 41 helt nye vogner.

– Vi har gått fra analoge til digitale kampvogner. Sensorer knyttes sammen og vogner deler data med hverandre i et nettverk. For eksempel kan bombekastervognene motta målangivelse direkte fra andre stormpanservogner og nesten umiddelbart ta målet under ild, forteller Iversen.

Fre venstre: oberstløytnant Jørgen Solberg – hærstaben, major Erik Elden – NK Telemark Bataljon, oberstløytnant Ole-Christian Emaus – fagsjef manøver, oversersjant Sondre Haugland – hærens våpenskole, oberst Ellef Iversen – leder for kampvognprosjektet, major Helge Fossberg – prosjektoffiser, major Morten Sneltvedt – delprosjektleder P5436. \nSkarpskyting.
I dag har Hæren bombekastere på M113 og BV206. Sondre Haugland har bakgrunn fra bombekastertroppen i Panserbataljonen. I uke 25 var han med på skarpskyting på Rena med CV90 Multi BK.

– Mannskapet har naturlig nok ikke lang erfaring med vogna. Likevel brukte de en brøkdel av tiden i forhold til hva et godt drillet BK-mannskap på M113 får til. Vi har nå fått et kjøretøy med bedre beskyttelse, bevæpning og mobilitet. Det gjør det enklere å følge og støtte manøveravdelingene.

– Dette blir en helt ny verden for bombekaster-miljøet i Hæren, avslutter Haugland.


FAKTA
- CV90RWS Multi BK har et mannskap på fire personer:
 vognfører, vognkommandør,
skytter på våpenstasjon og bombekaster-operatør.
- Multivognene leveres med integrert 81 mm bombekaster og fjernstyrt våpenstasjon.
- De kan også utstyres som lastevogn eller sanitetsvogn/personelltransport.

           CV90 RWS BK

  • Toppfart: 60 km/t
  • Vekt: 27,7 tonn
  • Hestekrefter: 605
  • Besetning: 4
  • Våpen: 81 mm bombaster, 12,7 mm i fjernstyrt våpenstasjon
  • Integrert Battlefield Managment System Powered by Labrador CMS