Nyheter

KVINNER: Rekordmange antall kvinner begynner sin førstegangstjeneste i Den kongelige livgarde i Danmark.

Rekordmange kvinner søker seg til Den kongelige livgarde

Hele 37 kvinner starter sin førstegangstjeneste i den danske livgarden i august. Samme måned i 2017 var det kun tre.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I august begynner det 394 nye rekrutter i Den kongelige livgarde i Danmark. Blant de er det 37 kvinner som skal tjenestegjøre i livgarden. Det er ny rekord, melder Krigeren.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Stillingene kvinnene har søkt seg til innebærer blant annet å stå på vakt ved det danske slottet, og andre herregårder i landet.

Den danske forsvarsministeren Trine Bramsen var onsdag på besøk hos de nye rekruttene i livgarden. Hun omtaler rekorden som en bra utvikling.

– Når det er begge kjønn, skaper det en bedre dynamikk, og det har en positiv effekt på oppgaveløsningen, sa hun under besøket.

Les også: Hvordan skal Forsvaret få opp kvinneandelen?

Til sammenlikning var det kun tre kvinner av totalt 300 som begynte sin førstegangstjeneste i livgarden i samme måned i 2017.

Totalt er det kalt inn 894 rekrutter til livgarden, fordelt på innrykk i april, august og desember. 1,8 prosent av disse er kvinner.

Forsvarsministeren har ikke et spesifikt mål for fordelingen av menn og kvinner. Så lenge aksjen fortsetter å stige, sier hun.

Flere endringer – fortsatt frafall

Det danske forsvaret har i løpet av de siste årene gjort flere endringer for å utgjevne forskjellene mellom kvinner og menn.

I 2018 ble blant annet høydekravet for kvinnelige gardister nedjustert fra 175 cm til 169 cm. Dette skjedde etter en henvendelse fra Institutt for Menneskerettigheter.

Likevel er frafall av vernepliktige kvinner fortsatt et problem i det danske forsvaret.

Kvinnene tjenestegjør under de samme kravene som menn, men de kan trekke seg midt i tjenesten.

Les også: Rekordmange kvinnelige rekrutter i Sjø- og Luftforsvaret

Mens kvinner tjener under de samme betingelsene som menn, kan de igjen velge å trekke seg midt i tjenesten. Men det vil forsvarsministeren endre på.

– Det er et ønske fra vernepliktsrådet og fra ledelsen i Forsvaret å ha de samme vilkårene for menn og kvinner når det gjelder at hvis du har kommet inn og blitt en del av verneplikten, så må du også bli der mens den står på, sier Bramsen.

Hun skal ta opp dette temaet til høsten.

Powered by Labrador CMS