Nyheter

ATOMUBÅT: En av de russiske ubåtene som seiler gjennom dansk farvann i retning Sankt Petersburg i Russland.
ATOMUBÅT: En av de russiske ubåtene som seiler gjennom dansk farvann i retning Sankt Petersburg i Russland.

Russiske atomubåter seiler gjennom dansk farvann

De russiske marinefartøyene skal delta i en flåteparaden i Sankt Petersburg i slutten av juli.

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

På tirsdag passerte den russiske ubåten «Knyas Vladimir» gjennom Storebælt som er sundet mellom Sjælland og Fyn i Danmark. Den 170 meter lange ubåten kan utrustes med 16 Bulava-missiler som bærer atom-stridshoder. Tidligere passerte også den russiske destroyeren «Admiral Kulakov», samt «Orel» som er en ubåt av Oscar II-klassen.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Alle fartøyene er på vei til Sankt Petersburg, hvor de skal delta i en årlig flåteparaden som avholdes 26. juli hvert år, skriver det danske forsvaret på sine nettsider.

– Det er i ferd med å bli en fast tradisjon at russiske marinebåter og ubåter seiler gjennom dansk farvann for å nå marineparaden i slutten av juli. Og så lenge de overholder reglene i havrettskonvensjonen, har rett til å seile gjennom danske farvann, sier sjefen for Sjøforsvarets nasjonale maritime operasjonssenter, Per Ring Henriksen.

Det danske forsvaret opplyser at dersom skipene seiler enkeltvis gjennom dansk farvann, har de ikke plikt til å melde om gjennomseilingen. Men dersom tre eller flere skip seiler sammen skal danske myndigheter varsles på forhånd.

Les mer: Ber Norden være på vakt mot Kina og Russland i Arktis

SANKT PETERSBURG: Russiske skip som deltar i den årlige flåteparaden i 2017.
SANKT PETERSBURG: Russiske skip som deltar i den årlige flåteparaden i 2017.

Skipene følges tett

De russiske fartøyene følges tett under gjennomfarten.

– Siden en av hovedoppgavene våre er å overvåke de danske farvannene, følger vi vanligvis bevegelsene til andre staters skip enten på radar eller ved å sende skip eller helikoptre fysisk bort, for å følge dem, sier Henriksen

– Generelt har alle krigsskip og ubåter fra ikke-Nato-land en spesiell interesse og følges derfor nøye, sier Henriksen ved Sjøforsvarets nasjonale maritime operasjonssenter.

Det danske forsvaret opplyser at de venter flere russiske fartøyer i dansk farvann i tiden fremover.

Les mer: To russiske jagerfly fløy inn i dansk luftrom

Powered by Labrador CMS