Nyheter:

VIL ENDRE: Natos generalsekretær Jens Stoltenberg snakker til pressen fredag 26. februar. Stoltenberg har satt i gang en prosess for å modernisere Nato.

Det danske forsvaret blir ikke kampklart innen Natos frist

Det danske forsvaret klarer ikke å nå Natos styrkemål innen utgangen av 2023, slik det forutsettes i den militære langtidsplanen.

Publisert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Natos krav er at Danmark skal ha en kampklar brigade på 4.000 soldater med tunge våpen 1. januar 2024. Nå er brigader Henrik Lyhne ifølge Berlingske Tidende kommet til at det målet ikke blir nådd.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Lyhne er sjef for 1. brigade, Danmarks eneste operative.

Selv om Forsvaret er i gang med opprustningen, er det urealistisk å tro at målet blir realisert, mener brigaderen, ifølge Berlingske.

– Å bygge opp en brigade er en kjempeoppgave. Alt materiell blir i øyeblikket skiftet ut, da utstyret er utslitt etter mange års deltakelse i internasjonale operasjoner. Hele paletten må skiftes ut for at vi skal nå Natos mål, sier Lyhne.

Han mener den største utfordringen er kjøp av våpen til luftforsvaret. Anskaffelse av såkalt bakkebasert luftvern kan ta flere år, og innkjøpet er ennå ikke påbegynt, påpeker brigadegeneralen.

Det mangler også personell. I dag består brigaden av 3.000 soldater, mens målet altså er 4.000.

Powered by Labrador CMS