Nyheter

MØTES: En avstemning kan sammenfalle med møter i FNs hovedforsamling og i Sikkerhetsrådet som skal markere at det har gått ett år siden Russland invaderte Ukraina.

Russland vil fremme forslag om etterforskning av Nord Stream-eksplosjonene i Sikkerhetsrådet

Russland vil be FNs sikkerhetsråd ta til orde for en uavhengig etterforskning av sabotasjen på Nord Stream-gassrørledningene.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Russland ga rådets medlemsland et utkast til en resolusjon fredag der FNs generalsekretær António Guterres bes om å starte en internasjonal etterforskning av eksplosjonene og hvem som kan stå bak, skriver Reuters. Nyhetsbyrået har sett utkastet.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Russlands fungerende FN-ambassadør Dmitrij Poljanskij sier at målet er å stemme over resolusjonen i løpet av en uke. For å bli vedtatt, må en resolusjon bli godkjent av minst ni medlemsland, og ingen av de faste medlemmene USA; Storbritannia, Frankrike, Kina eller Russland må legge ned veto.

En avstemning kan sammenfalle med møter i FNs hovedforsamling og i Sikkerhetsrådet som skal markere at det har gått ett år siden Russland invaderte Ukraina. De 193 medlemmene i hovedforsamlingen ventes torsdag å igjen kreve at Russland trekker seg ut.

Eksplosjonene på gassrørledningene skjedde i Danmark og Sveriges økonomiske soner, og landene har konkludert med at de var villede handlinger. De har imidlertid ikke sagt hvem de mener står bak. Rørledningene fraktet gass fra Russland til Tyskland.

Nato har betegnet dem som «sabotasje». Russland har gitt vestlige land skylda, men ingen har lagt fram noe bevis.

Den omstridte gravejournalisten Seymour Hersh har hevdet at USA og Norge sto bak sabotasjen, og at det hele skjedde på ordre fra USAs president Joe Biden. Begge land har blankt avvist påstanden, som baserer seg på én ikke navngitt kilde og ellers er udokumentert.

Powered by Labrador CMS