Nyheter

DATAINNBRUDD: I mars ble Stortinget utsatt for et datainnbrudd. Nå har utenriksminister Ine Eriksen Søreide kalt inn den kinesiske ambassadøren.

Har kalt inn den kinesiske ambassadøren etter datainnbrudd mot Stortinget

– Dette er en alvorlig hendelse som rammet vår viktigste demokratiske institusjon, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Etter grundig gjennomgang av vår etterretningsinformasjon er det vår vurdering at det svært alvorlige datainnbruddet mot Stortinget ble gjennomført fra Kina. Flere av våre allierte, EU og Microsoft har også bekreftet dette. Kinesiske myndigheter må hindre at slike angrep finner sted. Vi forventer at Kina tar saken på ytterste alvor, slik at liknende hendelser ikke skjer igjen, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide i en pressemelding fra regjeringen.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Stortinget varslet 10. mars om datainnbrudd i sine e-postsystemer. Innbruddet ble utført ved å utnytte sikkerhetshull i e-posttjeneren Microsoft Exchange.

– At slik ondsinnet cyberaktivitet tillates å finne sted, er ikke i tråd med normene for ansvarlig statlig atferd i det digitale rom som alle FNs medlemsstater har sluttet opp om. Vi har i dag innkalt den kinesiske ambassaden og tatt opp saken direkte, sier utenriksministeren.

Regjeringen vil fortsette arbeidet for å styrke vår nasjonale digitale sikkerhet. Norge vil fortsette det internasjonale samarbeidet for å fremme ansvarlig statlig atferd i det digitale rom, står det videre i pressemeldingen.

Les mer: PST mener Kina står bak et omfattende dataangrep på statsforvalterne i Norge

USA anklager Kina for hackerangrep

Biden-administrasjonen gir Kina skylden for et hackerangrep som rammet flere tusen maskiner verden over, deriblant Norge.

Angrepet var rettet mot epostprogramvare fra Microsoft. I tillegg til angrepet mot Microsofts Exchange-serverprogram mener USA og flere allierte at Kina står bak en rekke cybertrusler, inkludert løsepengevirusangrep fra regjeringstilknyttede hackere.

Det er fremsatt krav om millioner av dollar i løsepenger etter slike angrep. Ifølge en ikke navngitt amerikansk tjenestemann har Kinas departement for statssikkerhet brukt kriminelle hackere, som har drevet utpressing og tyveri på nettet for egen vinning.

Mandag kunngjorde USAs justisdepartement siktelser mot fire kinesiske borgere, som påtalemyndigheten mener har jobbet sammen med det kinesiske departementet i et hackerangrep mot titalls datasystemer, inkludert angrep mot bedrifter, universiteter og offentlige institusjoner.

I Norge sier regjeringen at datainnbruddet mot Stortingets e-postsystem i mars ble utført fra Kina.

Powered by Labrador CMS