Nyheter

RADARPLANER: Slik var Forsvarsbyggs planer om radarstasjonen på Gurihaugen.

Radar-prosjektet i Nordmarka: 
Ble advart flere måneder før byggingen startet

Til tross for advarsler fra Cyberforsvaret startet Forsvarsmateriell arbeidet med veien opp til det som skulle bli Norges nye radaranlegg på Gyrihaugen. 

Publisert

I februar 2022 skal Cyberforsvaret ha orientert Luftforsvaret om at den planlagte radaren på Gyrighaugen kunne forstyrre Forsvarets satellittstasjon på Eggemoen, skriver Teknisk Ukeblad (TU). 

Forsvarsmateriell valgte likevel å bygge veien opp til det planlagte radaranlegget i juni 2022. Prosjektleder Embret Øverby i IKT-kapasiteter i Forsvarsmateriell uttaler til TU at det ikke var faglig forsvarlig å stanse veibyggingen etter et enkelt innspill fra Cyberforsvaret. 

Den nybygde veien hadde en prislapp på 20 millioner kroner. 

Samtidig som etableringen av radaranlegget fortsatte, ble det på bakgrunn av Cyberforsvarets innspill utført mer grundige tester av Forsvarets forskningsinstitutt. I mai kom resultatene på testene, som viste at radaren ikke kunne etableres på Gyrihaugen likevel. 

11. juli 2022 ble prosjektet skrinlagt. 

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Powered by Labrador CMS