Nyheter

BJERKVIK: Kronprins Haakon besøker svenske og finske styrker i Skoglund leir utenfor Bjerkvik sentrum.

Kronprins Haakon om Cold Response: – Et alvorlig bakteppe

BJERKVIK (Forsvarets forum): Kronprins Haakon besøkte svenske og finske soldater på Cold Response denne uken. Situasjonen i Europa har gitt øvelsen et «spesielt alvor», sier han.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Like utenfor Bjerkvik i Nordland, har finske og svenske soldater etablert en midlertidig teltleir. Cold Response er en norsk øvelse hvor allierte Nato-land og andre er invitert til å trene under norske forhold, sammen med norske styrker.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Øvelsen har vært planlagt lenge, men den sikkerhetspolitiske situasjonen i Europa har den siste tiden gjort Cold Response til en høyst aktuell militærøvelse. Da kronprins Haakon besøkte den svensk-finske bataljonen denne uken, erkjente han at krigen i Ukraina gir en litt mer kompleks kontekst til øvelsen.

Les også: Disse vil bli nestkommanderende for Forsvarets operative hovedkvarter

– Det gir et alvorlig bakteppe, men dette er en type øvelse vi ville gjennomført uansett. Men det er klart at den situasjonen som er i Europa nå med krig i Ukraina gjør at det blir et spesielt alvor.

– Vi er heldige i Norge

Den 24. februar gikk Russland inn i Ukraina. De har senere blitt anklaget for å bruke ulovlige våpen og det anslås at rundt 10 millioner ukrainere er drevet på flukt fra hjemmene sine.

– Det er forferdelig å se det vi ser i Ukraina nå. Vi skulle alle ønske at vi kunne gjøre noe for å gjøre det bedre og for å stoppe det, sier kronprinsen om den dramatiske situasjonen.

Les også: Tidligere på dagen fant svenske motstandere fant felles grunn på «slagmarken»

ROS: – Det er mange ting å diskutere, men at det er mange dyktige mennesker i Forsvaret som er klare, det er i hvert fall en realitet, sa kronprinsen om det norske Forsvaret.

– Vi er heldige i Norge som har veldig mange dyktige mennesker både i politikken og mange andre, også i Forsvaret, som sitter og gjør vurderinger for at vi skal være trygge. Det går også på de som driver med vannforsyning og elektrisitet. Det er mange som er i sving for å passe på at vi i Norge skal være trygge.

Kronprinsen understreker at den norskledede øvelsen, hvor rundt 30.00 soldater fra 27 land deltar, ville vært gjennomført på en «veldig lik» måte, også dersom Russland ikke hadde angrepet Ukraina i februar. Han poengterer at øvelser som Cold Response er viktige å gjennomføre.

Les også: Ukraina må leve med udetonerte bomber, raketter og miner i mange år

ØVELSE: – Det har vært imponerende å se. Dette er jo en stor øvelse som gjør at det er mange forskjellige dimensjoner, både på havet, på land og i luftrommet .

– Det er viktig for Norge at vi samarbeider med våre allierte. Litt av forsvarskonseptet vårt er at de skal komme inn og støtte våre styrker. For at det skal fungere, så må vi øve. Det er det vi gjør her.

– Samtidig er det fint å poengtere at dette er en defensiv øvelse. Vi øver for å forsvare norsk territorium, det er det denne øvelsen handler om.

Gamle minner

Tidligere på dagen hadde kronprinsen vært ute med noen av kystkorvettene fra Marinens 1. korvettskvadron. Det vekket gamle minner for kronprinsen, som er general og admiral av rang, og har sin militære utdannelse fra daværende Befalsskolen for Marinen og fra Sjøkrigsskolen.

– Jeg kjenner veldig igjen miljøet når jeg kommer om bord. Det er fint og det er mange av disse tingene jeg har vært borti selv i min egen tjeneste, da jeg var inne på fulltid.

HILSER: – Det er fint å ha dem her på øvelse. Det at vi jobber sammen her i noen uker tror jeg er veldig verdifullt, sa kronprins Haakon om svenskene og finnene.
Powered by Labrador CMS