Nyheter:

Cold Response er avlyst

Avgjørelsen ble fattet etter et lengre møte med Forsvarets øverste ledelse onsdag.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Ledelsen i Forsvaret har i dag avgjort at den store internasjonale militærøvelsen Cold Response skal avsluttes. Det skjer på grunn av koronavirus.

Beslutningen er fattet av sjef for Forsvarets operative hovedkvarter i samråd med resten av Forsvarets ledelse. Øvelsen avsluttes på grunn av koronasituasjonen i Norge, og avgjørelsen er tatt i nær dialog med sivile helsemyndigheter, skriver forsvaret i en pressemelding.

– Viruset er nå ute av kontroll i samfunnet, og det er en ny situasjon. Derfor har vi besluttet å iverksette en styrt avvikling av øvelsen, sier sjef Forsvarets operative hovedkvarter, generalløytnant Rune Jakobsen. 

Beslutningen er tatt av FOH i samarbeid med Forsvarsstaben og Forsvarets sanitet.

Jakobsen sier at FOH har arbeidet gjennom natten for å fatte en beslutning. Klokken 10.30 ble det besluttet å avvikle øvelsen.

​Har du tips eller innspill til denne saken. Kontakt oss på tips@fofo.no eller kryptert på appen Signal på +4745204315. 

Sjef Forsvarets operative hovedkvarter, generalløytnant Rune Jakobsen. Foto: Julie Kristiansen Johansen / Forsvaret

VIL UNNGÅ STORE SAMLINGER AV PERSONELL

Forsvaret vil unngå store personellansamlinger, og lager planer for hvordan det kan skje på en ryddig måte. De vil unngå å være til belastning for det sivile helsevesenet. De vil ikke bidra til unødige prøvetakinger og unngå skader eller ulykker underveis i øvelsen.

– Det er 10 000 personell i terrenget i Indre Troms nå, forteller Jakobsen.

Den styrte avviklingen gjør også Forsvaret i stand til å bevare egen stridsevne, og den vil frigi ressurser slik at Forsvaret kan støtte sivilsamfunnet i tiden fremover. En del av Forsvarets medisinske personell har også stillinger i Helse-Norge, og de behøves der.

Han sier at de gjerne ville ha gjennomført øvelsen og nådd øvingsmålene.

INFORMERER DELTAGERE OG AVDELINGER

Forsvaret jobber nå med å informere samtlige deltakere og avdelinger. Forsvaret jobber også med å finne den beste måten å avvikle slik at vi ikke utsetter samfunnet og oss selv for unødig risiko. Det blir en styrt avvikling av øvelsen, og det vil fremdeles ta en del tid før alt materiell og styrker er trukket ut fra øvingsområdet. Deltakere i øvelsen skal følge føringene som kommer fra sine overordnede, skriver Forsvaret i pressemeldingen.

Dette betyr ikke at all operativ aktivitet i Forsvaret stanser. Våre daglige operasjoner fortsetter, men det gjøres noen tiltak ut fra utviklingen av koronasmitten i Norge, slik at vi opprettholder beredskapen.

Vaktsoldater fra Panserbataljonen som skulle delta på Cold Response 2020. (Foto: Torbjørn Kjosvold/Forsvaret)

Heimevernehar også kansellert sine områdeøvelser.


HELSEDIREKTØREN BA FORSVARET VURDERE ØVELSEN

Mens koronaviruset har spredt seg i det ganske land er det ved en rekke anledninger stilt spørsmål ved hvorvidt storøvelsen Cold Response skulle gå etter planen. Frem til idag har Forsvarets operative hovedkvarter stått fast på at øvelsen ville fortsette, trass at Skjold garnison med 850 soldater ble isolert og at Finland trakk seg fra øvelsen.

Tidslinje: Slik har Forsvaret vært preget av koronaviruset. 

Tirsdag kveld sa helsedirektøren at Forsvaret burde vurdere om det er klokt å avholde øvelsen. Onsdag morgen opplyste Forsvaret om at den øverste ledelsen var samlet til møte for å diskutere saken.

Leopard 2 stridsvogn fra Telemark bataljon i Setermoen skytefelt under Cold Response 2020. Nå er øvelsen avlyst. (Foto Ole-Sverre Haugli/Forsvaret)

14 000 SOLDATER SKULLE DELTA

I overkant av 14 000 soldater skulle etter planen delta i øvelsen som nå er avlyst, deriblant 6000 allierte soldater fra USA, Storbritannia, Nederland, Tyskland, Frankrike, Belgia, Danmark og Sverige. 

Forsvarets forum har vært i kontakt med major Adrian Rakine-Galloway i US Marine Corps.

– Amerikanske styrker jobber tett med norske allierte for å sørge for at overføringen av vårt personell tilbake til sine respektive garnisoner skjer så tidlig som mulig, sier Rakine-Galloway til Forsvarets forum.

Han sier videre at de samarbeider med Det norske Forsvaret og helsemyndigheter for å sørge for å minimere risikoen for spredning av Covid-19, også kjent som koronaviruset.

–Helsen og sikkerheten til alle deltakerne i øvelsen og lokalbefolkningen er vår øverst prioritet, og vi fortsetter å overvåke utviklingen av Covid-19.


Et amerikansk Hercules-transportfly på Andøya 9 mars. Amerikanske styrker sender nå sitt personell tilbake til sine respektive garnisoner så tidlig som mulig. (Foto Onar Digernes Aase/Forsvaret)

FINLAND TRAKK SINE SOLDATER

Søndag kom meldingen om at de 400 finske soldatene som skulle være med på øvelsen, ikke kommer likevel. På egne nettsider skriver det finske forsvaret at deltakelsen er kansellert på grunn av koronasituasjonen. 

Hoveddelen av øvelsen skulle foregå fra Bjerkvik til Nordkjosbotn, samt noe aktivitet i Tromsø og rundt Porsangmoen sør for Lakselv. Selve feltøvelsen, hoveddelen av øvelsen, skulle foregå fra 12. til 18. mars. 

Øvelsen skulle sikre egne og alliertes evne til å gjennomføre flernasjonale fellesoperasjoner i et miljø som er preget av strid med høy intensitet, under krevende vinterforhold.

FORNUFTIG Å AVLYSE ØVELSEN

Bardu-ordfører Toralf Heimdal sier til Forsvarets forum at han syns beslutningen Forsvarets har gjort i dag er fornuftig.

– Det er bra de tar en gradvis nedtrapping.

Ordføreren i kommunen som huser Setermoen leir og skytefelt der Forsvaret trener mye, ba torsdag i forrige uke om at øvelsen skulle avlyses.

– Det var ikke bare utbruddet på Skjold, men også den ventede pandemien og frykten for at det lokale helsevesenet skulle få stort press, forklarer han.

Han minner om Forsvarets særskilte ansvar for å støtte sivilsamfunnet, og sier at begrunnelsen som kom onsdag går på mange av de samme vurderingene han etterlyste i forrige uke.


Powered by Labrador CMS