Nyheter

MILLIONER: Norske bedrifter får 500 millioner til å utvikle fremtidens militærmateriell, fra Det europeiske forsvarsfondet. Bildet er tatt den 19. august 2022, da fjerde kontingent fra Telemark bataljon kom tilbake fra Irak.
MILLIONER: Norske bedrifter får 500 millioner til å utvikle fremtidens militærmateriell, fra Det europeiske forsvarsfondet. Bildet er tatt den 19. august 2022, da fjerde kontingent fra Telemark bataljon kom tilbake fra Irak.

Første tildelingen fra Det europeiske forsvarsfondet: 500 millioner til norske bedrifter

Etter den første tildelingen fra Det europeiske forsvarsfondet (EDF), får norske små, mellomstore og store bedrifter, hele 32 prosent av summen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det skriver regjeringen i en pressemelding.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Midlene skal brukes til å utvikle morgendagens militærmateriell. Fordelt på 17 prosjekter skal det utvikles alt fra utstyr til soldater og IKT-utstyr, til utvikling av våpen og annet materiell.

– Å ha en sterk nasjonal forsvarsindustri er viktig for norsk forsvarsevne, og vår deltakelse i EDF har vist seg å styrke industrien, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp), i pressemeldingen.

Les også: – Vi burde ha forstått at Putin aldri ville akseptere en ukrainsk kobling til Vesten

Forsvarsministeren mener tildelingen vil være med å skape attraktive arbeidsplasser i Norge, og han mener at de små, familieeide bedriftene vil ha et stort utbytte av internasjonale prosjekter.

EDF er et EU-program med budsjett på nesten åtte milliarder euro, for årene 2021 til 2027. Programmet skal bidra til at flere nasjoner samarbeider om utviklingen av forsvarskapasiteter.

– Krigen i Ukraina har med full tyngde demonstrert behovet for europeisk samarbeid. Norsk deltakelse i fondet gir mulighet til å påvirke at framtidige kapabiliteter er tilpasset norske behov, sier Gram, i regjeringens pressemelding.

Les også: Ukrainsk personell får opplæring i Norge

Forsvarsministeren sier han har troen på et større potensiale for nordisk samarbeid, nå som Finland og Sverige også er på vei inn i Nato og at EDF er en fin arena for samarbeidet.

Powered by Labrador CMS