Brifer fra uke 7

Her ser du en oppsummering av hva norske medier skrev om Forsvaret 13-17 februar.

Denne artikkelen er over syv år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag 13. februar 2017:

Utklassing.
 F-35 utklasset konkurrentene i den amerikanske øvelsen Red Flag, ifølge Adresseavisen. Under øvelsen i Nevada oppnådde F-35-flyene en «kill ratio» på 15 til 1. Med andre ord gikk bare ett F-35 fly tapt for hver femtende motstander som måtte bite i gresset. Under Luftmaktsseminaret i Trondheim som ble avsluttet forrige ute, fortalte F-35 pilot Morten Hanche om sine erfaring med kampflyet som kommer til Ørland i løpet av året.

Beredskapsplan.
 SV-politiker Torgeir Knag Fylkesnes mener Donald Trumps valgseier gjør det nødvendig med en kraftig opprustning av Forsvaret. Han ønsker derfor en rekke grep for å gjøre den norske beredskapspolitikken mindre avhengig av USA. Blant annet ønsker han å bruke over to prosent av bruttonasjonalprodukt til Forsvaret, og innføre etsystem der all norsk ungdom avtjener verneplikt, enten i militæret eller i en ny beredskapstjeneste. Fylkesnes håper forslagene skal bli offisiell SV-politikk, sier han til Klassekampen.

40-års krisa.
 TV2 har en sak om 40 år gamle norske stridsvogner og annet materiell i Hæren som har stort behov for oppgraderinger og fornyelse. Se reportasjen her .

Hacket.
 VG  skriver at flere hundre norske politikere, regjeringsmedlemmer og ambassadeansatte har fått sensitiv informasjon lekket på nett etter hackerangrep.Avisen har funnet epostadresser og passord til 727 personer. Blant disse er den tidligere epostadressen til NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg. Mandag i forrige uke la Etterretningstjenesten frem sin trusselvurdering der nettopp angrep mot sosiale medier ble nevnt som en digital trussel.

Ørn.
 Droner utgjør en betydelig trussel, både med tanke på terror og overvåkning. Det franske luftforsvaret trener nå ørner for å fange dronene og håper å få satt i gang praksisen fra sommeren, kan du lese i VG . Også det det norske Forsvaret ble overvåket av at et tosifret antall ukjente droner under øvelse Rein 1 i Troms forrige uke.

Tirsdag 14. februar 2017:

10 milliarder.
 Kjøpet av tyske ubåter kan vise seg å bli god butikk for norsk forsvarsindustri. I går ble en avtale presentert hvor Tyskland kjøper norske NSM-missiler til den tyske marinens overflatefartøyer. Verdien kan komme opp i 10 milliarder kroner for Kongsberg-gruppen og en rekke underleverandører. Norge og Tyskland skal også være enige om å kjøpe det norsk-utviklede kampledelsessystemet til den nye ubåtflåten. Dette kan bli en ny milliard-butikk for Kongsberg. – Dette er en avtale på politisk nivå, direkte knyttet til det norske ubåtkjøpet. Vi skal ikke bare kjøpe ubåter, men også lage et militært industrisamarbeid som er viktig for oss, som gir arbeidsplasser i Norge, og som utvikler vår forsvarsindustri, sier Solberg til VG.

IS-leder.
 Det irakiske luftforsvaret bombet et hus hvor man mistenkte at IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi hadde et møte med andre ledere for terrorgruppen. Så mange som 13 personer skal ha mistet livet, mens skjebnen til Baghdadi foreløpig er ukjent, melder Reuters.

Prøveskjøt missil.
 Samtidig som Japans statsminister Shinzō Abe besøkte USAs president Donald Trump, prøveskjøt regimet i Nord-Korea en rakett som potensielt kan bære atomvåpen. Raketten har en antatt rekkevidde på mellom 1000 og 3000 kilometer, men landet i det Japanske hav etter om lag 500 kilometer. Oppskytingen fører til hastemøte i FNs sikkerhetsråd og fordømmes også av Kina, som er Nord-Koreas viktigste allierte, skriver Dagbladet .

Går av
. President Donald Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver Michael Flynn har gått av. Grunnen er samtaler han hadde med den russiske ambassadøren i overgangsperioden før USAs nye president ble innsatt. Her sa Flynn at han ikke hadde diskutert Russland-sanksjoner med ambassadøren. Senere innrømte han å ha gitt ufullstendig informasjon til visepresident Mike Pence om temaet for samtalen. Generalløytnant Keith Kellogg overtar stillingen inntil videre, ifølge Dagsavisen .

Onsdag 15. februar 2017:

2 prosent. Av 28 Nato-land er det bare Hellas og Estland som bruker 2 prosent av bruttonasjonalproduktet på forsvaret. Det viser en ny rapport fra en britisk tenketank. De øvrige 26 landene i NATO, blant dem Norge, oppfylte ikke forsvarsalliansens målsetting. Norge brukte rundt 1,6 prosent av BNP på forsvaret i fjor og må øke forsvarsbudsjettet med nærmere 50 prosent for å nå NATO-målet om 2 prosent, skriver Hegnar.

Dataangrep. Ifølge Jens Stoltenberg er NATO under kontinuerlig dataangrep fra Russland og andre statlige aktører. NATO håndterer nå 500 alvorlige angrep hver eneste måned, skriver VG.«Det digitale rom er ikke et sted der det muligens blir et angrep, slik vi kan frykte i de andre domenene. Det er et sted hvor det pågår angrep nærmest hele tiden», sier Stoltenberg.

Prioriteringer. NATO-landene i sør er trette av at alliansen er for opptatt av trusselen fra Russland. Med USAs støtte vil de ha sterkere innsats mot terror og hjelp med flyktningstrømmen, kan du lese i Aftenposten.

Etterretning. New York Times kan avsløre at medlemmer av Donald Trumps valgkamp hadde gjentatt kontakt med høytstående medlemmer av russisk etterretning. Det kommer fram av telefonlogger og avlyttede samtaler. Amerikansk politi og etterretningsorganisasjoner avlyttet samtalene da de prøvde å finne bevis for at Russland prøvde å påvirke valget ved å hacke seg inn i Demokratenes nasjonalkomite, sier kilder til avisen.

Agenter. Nordkoreanske agenter står trolig bak drapet på Kim Jong-nam på en flyplass i Malaysia i går. Det mener kilder i den amerikansk regjeringen. Detaljene i hendelsesforløpet er uklare, men det virker som en kvinne har dekket ansiktet til Jong-nam med et væskefylt tøystykke. Han ble fraktet til sykehus, men døde kort tid etter. Jong-nam er storebror til Nord-Koreas diktator og har tidligere vært kritisk til regimet, ifølge TV2 .

Torsdag 16. februar 2017:

To prosent. Ine Eriksen Søreide kan ikke garantere at Norge når målet om å bruke to prosent av BNP på Forsvaret. – Det viktigste er at man øker bevilgningene både til eget lands forsvar - og til NATOs fellesforsvar, sier hun til VG.  Hun deltok på forsvarsministermøtet i NATO onsdag og fikk høre at USAs forsvarsminister James Mattis krevde at alle land må øke sine forsvarsbudsjetter, eller risikere at amerikanerne «modererer sin forpliktelse» overfor landene som ikke øker.

Russland mindre viktig. USAs forsvarsminister James Mattis ble onsdag tatt imot i NATO av generalsekretær Jens Stoltenberg. Mattis har gjort det tydelig hva USA ønsker mer av fra NATO fremover. Kamp mot terror og forsvar mot cyberangrep. Oppdemmingen mot Russland, som Norge har vært opptatt av, kan bli en mindre viktig del, skriver VG.

Regning. Også NRK skriver om forsvarsministermøtet i NATO. USA truer med å svekke sin forpliktelse hvis ikke allierte i Europa øker forsvarsbudsjettene innen året er omme.  – Amerikanske skattebetalere kan ikke fortsette å betale en uforholdsmessig stor del av regningen for det forsvaret av vestlige verdier koster, sa USAs nye forsvarsminister James Mattis.

Kaos. Sjefen for de amerikanske spesialstyrkene mener at det kaos blant myndighetene i USA. General Raymond Thomas antydet at det kan underminere landets kamp mot fiender som IS og at det er nødvendig få orden så fort som mulig da nasjonen er i krig, melder NRK.

Afghanistan. I forbindelse med at utenriksminister Børge Brende besøkte Kabul fikk VG et intervju med tre offiserer fra Marinejegerkommandoen. De har som oppgave å være mentorer for den afghanske antiterrorstyrken Crisis Response Unit 222 og kan fortelle om operasjoner mot både Taliban og IS. – Frem til sommeren 2016 hadde vi ikke hatt angrep utført av IS i Kabul. Siden det har vi hatt fem slike angrep. De er i mye større grad hensynsløse, og tar lite hensyn til sivile tap, sier en av dem til avisen.

Grenseforsvar. Alle snakker om «digitalt grenseforsvar», men vet du hva det er? NRKbeta  forsøker å gi et svar på en måte man kan forstå selv om man ikke er IT-ekspert.

Fredag 17. februar 2017:

Forsvarsminister.
 USA er ikke klar til å innlede noe militært samarbeid med Russland, sier den nye forsvarsministeren James Mattis. Med det bekrefter han at USA står sammen med Nato i synet på Russland. Samtidig gir en sentral Nato-kilde uttrykk for at forsvarsalliansen vil vri mer oppmerksomhet mot trusselen fra sør og kampen mot terror i tiden som kommer, melder VG .

Sikkerhetsrådgiver.
 Jakten på en etterkommer til sikkerhetsrådgiver Michael Flynn fortsetter i USA. Men nå har Donald Trumps foretrukne kandidat, den pensjonerte viseadmiralen Robert Harward, takket nei jobben. Harward har bakgrunn fra spesialstyrken Navy SEALs og kilder mener at han takket nei fordi han ikke fikk velge sine medarbeidere fritt, ifølge TV2.

Libya.
 Her hjemme kan Dagsavisen  fortelle at det er flertall på Stortinget for å evaluere Norges innsats i Libya. I år er det er seks år siden norske F16-fly slapp nesten 600 bomber over landet. Frem til nå har det vært liten politisk vilje til å ettergå dette på samme måte som Afghanistan-oppdraget. Men nå skal det altså være et flertall på Stortinget som går inn for dette.

Sjøheimevernet.
 Vi er fornøyd med å ha reddet Sjøheimevernet, jublet Venstres leder Trine Skei Grande i en pressemelding etter budsjettenigheten i november i fjor. I avtalen med regjeringen sørget Venstre også for 10 millioner ekstra i øremerkede midler for at HV-grenen skulle få ha øvelser også i inneværende år. Nå er Sjøheimevernet likevel under avvikling. I løpet av våren skal innsatsstyrkene til Sjøheimevernet levere inn alt sitt materiell, skriver Dagbladet .

Tankfly
. Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide signerte i går en intensjonsavtale om å delta i et flernasjonal prosjekt om multirolle tank- og transportfly. Det samme gjorde Belgia og Tyskland. Det er bestilt to Airbus A330 MRTT med levering i 2020, og det er opsjon på levering av seks fly til. Med Norge, Tyskland og Belgia som medlemmer vil samtlige opsjoner benyttes. Det flernasjonal programmet vil da bestå av åtte fly med hovedbase ved Eindhoven Airbase i Nederland. Denne samarbeidsavtalen vil gi landene fleksibel og kosteffektiv tilgang til transportkapasitet og til fylling av drivstoff i luften, skriver Forsvarsdepartementet i en pressemelding.

Powered by Labrador CMS