Brifer fra uke 12

Her finner du morgenbrifene fra 20.-24. mars.

Denne artikkelen er over syv år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag 20.mars:

SVAR OM TERRORSIKRING: Snart seks år etter 22.juli-terroren er viktige bygg for dårlig sikret. I dag må statsministeren og politi-og forsvarstopper svare på hvorfor, når Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité avholder høring. – Det er en svært alvorlig høring, fordi dette handler om befolkningens sikkerhet, sier Martin Kolberg til Dagsavisen.

ATOMVÅPENFORBUD: SV vedtok fem ufravikelige krav under landsmøtet i helga. Et av dem er å « straks sette i gang» arbeidet for internasjonalt atomvåpenforbud. Du kan høre Kirsti Bergstø (SV) og Hadia Tajik (AP) diskutere saken i Politisk kvarter i dag. 

FORSKNINGSPROSJEKT: Hvordan påvirker innvandring synet på velferdsstaten? Et eksperiment utført av norske samfunnsforskere sammen med Forsvaret gir oss nå flere svar. – Vi fant at de etnisk norske soldatene som bodde sammen med soldater med innvandrerbakgrunn mente at innvandrere jobber like hardt som nordmenn, forteller Henning Finseraas, ved Institutt for samfunnsforskning til forskning.no

SPØR OM HV: Leder av Stortingets utenriks- og forsvarskomite, Anniken Huitfeldt, har sendt brev til forsvarsministeren der hun spør om den store reduksjonen i mannskap i Agder og Rogaland Heimevernsdistrikt. På årsmøtet i Aust-Agder Arbeiderparti, sa Huitfeldt at reduksjonen er større der enn andre steder, melder NRK.

SPRENGTE GAMMEL BOMBE: Lørdag kveld hoppet innbyggere i Tønsberg litt  i sofaen, i følge Tønsbergs blad. Da sprengte Forsvaret den gamle flybomben fra Vallø på grunt vann, ved Forsvarets anlegg på øya Rauer, like utenfor Engelsviken i Fredrikstad. Drønnet forplantet seg over store deler av Oslofjorden. De om lag 200 personene som tidligere ble evakuert fra sine hjem på halvøya Vallø i Tønsberg kommune, kunne samme kveld flytte hjem igjen.

GIKK BIRKEN PÅ NATO-PLANKER: – Dette er sjarmøretappen, sier Henning Nordmoen fra Tynset. Han har fullført Birkebeinerrennet, Styrkeprøven og Oslo Maraton i full militærhabitt på utfordring fra Krigsskolen. Nordmoen klokket inn på tiden 04.51.42, med vanlig norsk hæruniform, marsjstøvler, beret og standard Nato-plank. – Skiene er impregnert med tjære og smeltet inn litt grunnvoks i midten, sier han til NRK.

Tirsdag 21. mars 2017:

OBJEKTSIKRING: Eks-justisminister Anders Anundsen (Frp) sier at det glapp i rapporteringen fra politiet og opp til ham, da det viste seg at det ikke var øremerket styrker fra Forsvaret til å sikre en rekke nøkkelobjekter.– Om vi hadde fått en annen rapportering av tilstanden, ville vi reagert annerledes, sier Anundsen til VG etter første dag av Stortingets omfattende høring om objektsikkerhet.
HØRINGEN FORTSETTER i dag og Forsvarssjefen er uenig med Riksrevisjonen om terrorsikring. – Jeg deler ikke Riksrevisjonens vurdering av at Forsvaret ikke er i stand til å sørge for skikkelig objektsikring, sa forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen da han stilte for Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité i går. Du kan streame dagens høring fra klokka 09.00 her.

BELL-HELIKOPTRE: To aksjoner på fire dager  viser hvor viktig Bell-helikoptrene er, sier Målselv-ordfører Nils Ole Foshaug til NRK. Et samlet politikerkorps i Troms ønsker å beholde 339-skvadronens helikoptre på Bardufoss. Senterpartiets forslag om 339-skvadronen og Bardufoss som helikopterbase skulle opp i Stortinget i dag, men er utsatt til senest torsdag. Der understreker man igjen at Bell-helikoptrene ikke må flyttes til Rygge slik Langtidsplanen legger opp til.

VEIVALG-MELDINGEN: Utenriksminister Børge Brende og forsvarsminister Ine Eriksen Søreide inviterer til sikkerhetspolitisk diskusjon og lansering av Veivalg-meldingen på Litteraturhuset i Oslo. Regjeringen tok høsten 2015 initiativ til Veivalg-prosjektet, en bred gjennomgang av norsk sikkerhetspolitikk. Nå presenteres resultatet: en melding til Stortinget om veivalg i norsk sikkerhetspolitikk i en mer uforutsigbar tid.

GRANSKER TRUMP: FBI gransker nå Donald Trumps nettverk og mistenker at nettverket som hjalp ham å bli president, har hatt russiske kontakter før, under og etter valgkampen, skriver VG og Aftenposten i dag. Tidligere denne måneden måtte Trumps justisminister erklære seg inhabil til å håndtere alle saker som handler om Trump og eventuelle forbindelser til Russland.

 

Onsdag 22. mars:

ETTERLYSER ÅPENHET: Manglende åpenhet er blitt et demokratisk problem, mener Nupi-forsker Ståle Ulriksen, som etterlyser mer åpenhet fra Forsvaret.– Lite utfyllende og presis informasjon fra Forsvarsdepartementet har vært et vedvarende problem i mange år, sier oberstløytnant Tormod Heier til Dagsavisen. Han mener hemmeligholdet skyldes at forsvarsevnen er mye dårligere enn det forsvarsledelsen vil innrømme.

DRØFTER RAKETTFORSVAR: Regjeringen holder kortene tett til brystet om en mulig norsk deltakelse i Natos rakettskjold. Men bak kulissene deltar norske byråkrater i internasjonale møter og arbeidsgrupper om våpensystemet, skriver Klassekampen. Regjeringen har satt ned en ekspertgruppe som skal vurdere hva Norge kan bidra med i Natos missilforsvar. Gruppa skal i følge Forsvarsdepartementet komme med en konklusjon innen utgangen av 2017.

OFFISERER FÅR ASYL: Fire tyrkiske offiserer og en tyrkisk militærattaché får asyl i Norge. De søkte om beskyttelse etter kuppforsøket i Tyrkia i fjor sommer. Avgjørelsen er oppsiktsvekkende, fordi Tyrkia er et Nato-land, skriver Klassekampen. Nå gir Norge offiserene beskyttelse mot sitt eget land, som også er en militært alliert av Norge.

FLYTTE NATO-MØTE: Natos generalsekretær Jens Stoltenberg møter i dag USAs utenriksminister Rex Tillerson. Da håper han å finne fram til en ny dato for Natos neste utenriksministermøte, slik at også Tillerson kan delta, skriver NRK. I går kom nyheten om at Tillerson ikke vil delta på Natos planlagte utenriksministermøte i Brussel 5.-6. april, på grunn av møtekollisjon med Kinas president i USA.

SITTER IGJEN MED SMULER: Norge bruker 71 milliarder på F-35. Norske bedrifter sitter fortsatt igjen med smuler, skriver Teknisk Ukeblad.  I november kommer de tre første F-35-flyene til basen på Ørland. Men for norsk industri er det fortsatt kun en liten andel av anskaffelseskostnaden, beregnet til 71,5 milliarder kroner, de har klart å krige seg til: Hittil har ikke norske selskaper klart å vinne noen vedlikeholdskontrakter, og når det gjelder produksjonskontrakter har det skjedd lite siden 2010. 

Torsdag 23. mars:

UROLIG FOR HV: Regjeringen nedprioriterer Heimevernet, hevder Senterpartiet, som reagerer sterkt på kuttene. I gårsdagens spørretime på Stortinget sa forsvarspolitisk talskvinne i Sp, Liv Signe Navarsete at Heiemevernet står i fare for å bli nedlagt. Navarsete pekte også på at Riksrevisjonen har avdekket alvorlige mangler ved beredskapen i Norge. – Å svekke eller avvikle Heimevernet vil være et farlig angrep på tryggheten til folk over heile landet, sier hun til Avisa Hordaland.

ERNA SOLBERG OM HV: Kuttene i Heimevernet skal gjennomføres, og de skal gjennomføres gradvis. Det er signalet fra statsminister Erna Solberg etter onsdagens spørretime på Stortinget. – Store områder vil stå uten heimevern, og viktige mål skal ikke lenger beskyttes av Heimevernet, sier Geir Pollestad i Senterpartiet til Solabladet.

NORGES AMBASSADØR INN PÅ TEPPET: Tyrkia kalte Norges ambassadør inn på teppet etter at fire tyrkiske offiserer og en militærattaché har fått asyl i Norge etter kuppforsøket i fjor. Det opplyser en talsperson for det tyrkiske utenriksdepartementet til Reuters.– Det er trist at en alliert støtter forsøk fra personer som har blitt fratatt sine verv, i å benytte seg av politiske, sosiale og økonomiske ressurser der de bor, i stedet for å dra hjem til Tyrkia, sier talsmannen, og legger til at Tyrkia ikke er ferdig med saken.

BER OM MER STØTTE: USA oppfordrer medlemmene i den amerikanskledede koalisjonen mot IS til å bidra mer, både militært og økonomisk. Onsdag møttes medlemmene i den internasjonale koalisjonen mot ekstremistgruppen IS i Washington for første gang siden 2014. Norge ble representert ved utenriksminister Børge Brende, melder NTB.

EVENES ET FEILGREP: Evenes som MPA-base er et feilgrep, mener Yngve Laukslett i Andøy Høyre. I et leserinnlegg i Vesterålen Online, skriver han at «Nedleggelsen av NATOs beste base for maritime patruljefly (MPA) på Andøya og flytting av denne kapasiteten til Evenes flystasjon er et prosjekt som, dersom det gjennomføres, med all sannsynlighet kommer til å bli et betent tema i uoverskuelig fremtid. »

Fredag 24. mars:

HEMMELIGHOLDT RAPPORT: Rapporten regjeringen har kjempet for å hemmeligholde, viser at verken politiet eller Forsvaret er i stand til å beskytte vitale mål mot terror. Det skriver Dagens Næringsliv, som sitter på rapporten som Forsvarsdepartementet nekter å offentliggjøre. Riksrevisor Per-Kristian Foss er uenig i at rapporten skal hemmeligholdes og sier til avisen at sikkerhetsloven her brukes til å beskytte to departementet fra kritikk.

FRYKTER KUTT I GODER: Norges Offisersforbund (NOF) og Befalets Fellesorganisasjon (BFO) er bekymret for millionkutt i forsvarsansattes goder, spesielt i boligstøtteordningene. – Vi tror det kan bidra til at ansatte slutter tidligere, sier forbundsleder Torbjørn Bongo i NOF til Aldrimer.no. Tidligere denne uka skrev vi i Forsvarets forum om at det også skal spares inn på reiser og tjenestetelefoner.

TRAPPE NED BIDRAGET: Norge kan risikere å bli innblandet i krigsforbrytelser i Syria, frykter Petter Eide (SV).  Det norske militære bidraget i kampen mot IS består av soldater i Anbar-provinsen i Irak og 60 norske soldater med base i Jordan, som trener og rådgir lokale syriske grupper som kjemper mot IS. De norske styrkene har med støtte i Stortinget mandat til å bli med syriske partnere over grensen fra Jordan og inn i Syria og bedrive militær maktbruk mot IS. Eide sier til Dagsavisen at det er uklart hva som er beslutningsgrunnlaget for når norske soldater kan gå over grensen og delta i kamper i Syria, og hvem som utpeker de militære målene.

BEKYMRINGSMELDING FRA HV: Over 100 heimevern-soldater øver med helt nye våpen i Kristiansund denne uken. Samtidig som de forbereder seg på å takle fiender utenfra, er HV-ledelsen urolig for fremtiden. Tallet på soldater i HV-11 er halvert siden 1990. I dag sendte ledelsen en bekymringsmelding til Forsvarskomiteen på Stortinget om nedbemanningen i Heimevernet. – Hvis de legger ned flere områder, tar de bort en del av tryggheten i samfunnet, sier Heimevernets områdesjef Ole Anders Lund til NRK.

TRIDENT JUNCTURE: NATO gjennomfører denne uken den første av en rekke rekognoseringer i Norge i forkant av øvelsen Trident Juncture 18. Øvelsen blir den største av sitt slag i Norge siden 2002. Trident Juncture 18 (TRJ18) er en NATO-øvelse som vil foregå i Norge med tilstøtende luft- og havområder i oktober-november 2018. I tillegg vil en mindre del av øvelsen foregå i Sverige, Finland. Rundt 35 000 soldater fra inntil 30 nasjoner vil øves. I tillegg vil ca. 150 fly og ca. 70 fartøyer delta på øvelsen, melder Forsvaret.

VANT FILMPRIS: «Kongens nei» vant  Filmkritikerprisen i går, for fjorårets beste, norske langfilm. En høythengende pris jeg er svært takknemmelig for sier regissør Erik Poppe til Dagsavisen.

 

Powered by Labrador CMS