Nyheter

SATSING: Nå skal det bli brukt mye penger på Sjøforsvaret.

Gram: – Det blir en økonomisk tung satsing på Sjøforsvaret

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) sier det blir et betydelig løft for Sjøforsvaret.

Publisert Sist oppdatert

Fredag legges langtidsplanen for Forsvaret frem. Det er varslet en historisk satsing på Forsvaret og allerede fredag morgen, noen timer før fremleggelsen, sier forsvarsminister Bjørn Aril Gram (Sp) i NRKs Politisk kvarter at Sjøforsvaret får «kanskje den største satsingen økonomisk». 

Dette forklarer han med at «de fleste» av Sjøforsvarets fartøy er «modne for utskifting». 

– Det er veldig dyre kapasiteter vi snakker om, så det blir en økonomisk tung satsing på Sjøforsvaret. 

I forsvarssjef Eirik Kristoffersens fagmilitære råd, som ble lagt frem i juni i fjor, trekkes maritim overflatestruktur frem som det nest viktigste av fem fokusområder.

De øvrige fokusområdene i rådet er å utbedre svakheter ved dagens struktur, luftvern, langtrekkende presisjonsvåpen og å øke Forsvarets volum. 

I følge Kristoffersen har ikke dagens flåte kapasitet til å ivareta de operative behovene. Han anbefalte å anskaffe minst fire, men helst seks, nye fregatter. 

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Seks fregatter vil tilnærmet doble den operative tilgjengeligheten slik at Forsvaret evner å løse flere oppdrag samtidig, skrev Kristoffersen. 

I tillegg ville han at Sjøforsvaret får inntil fire store og 16 mindre standardfartøy med modulære våpen- og sensorsystemer. Han ba også om at Kystvakten på sikt får erstattet de fartøyene som ikke er helikopterbærende. 

Ifølge Kristoffersen kan en slik struktur innfases i perioden 2027 til 2037. 

Powered by Labrador CMS