Nyheter

ØNSKER VIDERE STØTTE: Visepresident Kamala Harris og daværendeorstyrer, Nancy Pelosi, holder opp et ukrainsk flagg signert av ukrainske styrker ved fronten, under et møte mellom Kongressen og Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, desember 2022.

Biden: – Det ukrainske folk kan stole på vår støtte

President Joe Biden var klystallklar i sin tale søndag, der han advarte mot å la Ukraina bli offer for politisk spill. Dette kommer etter at Kongressen vedtok å stryke videre militær og økonomisk støtte til Ukraina. 

Publisert Sist oppdatert

President Joe Biden sier USA ikke vil snu ryggen til Ukraina trass i at Kongressen har vedtatt et midlertidig budsjett der videre støtte til Ukraina er strøket.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Jeg vil forsikre våre amerikanske allierte, det amerikanske folk og det ukrainske folk at dere kan stole på vår støtte. Vi vil ikke gå bort fra det, sa Biden i en tale fra Det hvite hus søndag.

Etter mye om og men vedtok Kongressen lørdag en budsjettavtale som utsetter nedstengning og finansierer statsapparatet fram til 17. november. Men i avtalen var videre militær og annen økonomisk støtte til Ukraina fjernet.

Folkevalgte fra både Republikanerne og Demokratene sier imidlertid at de venter at Kongressen finansierer dette gjennom en annen avtale, noe Biden har oppfordret sterkt til.

Les også: USA må punge ut for å rydde opp på Guam

Biden: Det haster

I talen søndag understreket Biden at det haster å få vedtatt en ny støttepakke til ukrainerne, og han advarte mot å la videre til krigsherjede Ukraina bli offer for politisk spill i Kongressen.

– Vi kan ikke under noen omstendigheter tillate at amerikansk støtte til Ukraina blir avbrutt, sa han og henvendte seg deretter til Republikanerne:

– Slutt å spille spill, se å få dette gjort!

En mulig ny Ukraina-avtale kan bli fremmet og lagt fram til avstemning allerede til uken, ifølge amerikanske medier.

Ukraina håper på videre støtte

Ukrainske myndigheter sier de jobber med amerikanske myndigheter i Washington for å forsikre seg om fortsatt amerikansk støtte.

Den ukrainske forsvarsministeren Rustem Umerov sier søndag at han har snakket med sin amerikanske motpart Lloyd Austin for å diskutere videre amerikansk militær støtte.

EUs utenrikssjef Josep Borrell sier han stoler på at USA vil fortsette å støtte Ukraina militært.

– Vi regner med at dette ikke er siste ord, sa han med henvisning til avtalen som Kongressen vedtok lørdag.

– Jeg har håp om at dette ikke vil bli den endelige avgjørelsen, og at USA vil fortsette å støtte Ukraina, sa Borrell under et besøk i Kyiv søndag.

Powered by Labrador CMS