Nyheter

HAVARI: Fregatten Helge Ingstad ble flyttet fra CCB-basen på Ågotnes til destruering hos Norscrap West på Hanøytangen på andre siden av fjorden.

Forsvarsdepartementet: Tar lærdom av Helge Ingstad-forliset

Forsvarsdepartementet uttrykker forståelse for den belastningen vaktsjefen om bord på Helge Ingstad har vært utsatt for etter havariet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Departementet har forståelse for at denne saken har vært en stor personlig belastning for vaktsjefen og legger til grunn at Sjøforsvaret ivaretar sine omsorgsplikter som arbeidsgiver, sier Marita Hundershagen, seniorrådgiver i Forsvarsdepartementet, til NRK.

Vaktsjefen som var på vakt da milliardfregatten Helge Ingstad forliste i 2018, er dømt til 60 dagers betinget fengsel. Sjøforsvaret sier han får fortsette i jobben og roser ham for den faglige utviklingen han har hatt siden ulykken.

– Havariet med Helge Ingstad var en alvorlig hendelse som vi tar lærdom av på flere nivåer, både i Forsvaret og departementet, sier Hundershagen.

Departementet har ikke vært part i straffesaken.

Les også: Retten besøker fregattbro

– Nedslående dom

– Dette var en nedslående dom for vaktsjefen, og en dom som vil få store konsekvenser for fremtidig tjeneste for mange ansatte og Forsvaret, skriver leder i Befalets Fellesorganisasjon Rune Rudberg i en e-post til Forsvarets forum.

Rudberg mener videre at dersom dommen blir rettskraftig, så kommer det til å påvirke den enkelte operative offisers ønske om å bli vaktsjefsklarert.

– Nettopp for å gjøre fartøy og avdelinger kampklare når det kreves, er man avhengig av et system som fungerer, med individer som kan gjennomføre både seiling og andre aktiviteter. Spørsmålet er om en slik dom vil ødelegge både den nødvendige tryggheten og kulturen som må ligge til grunn, skriver Rudberg.

– Frykter negative konsekvenser

Per Ivar Haugen er hovedtillitsvalgt for BFO i Sjøforsvaret.

– Jeg er skuffet over dommen som plasserer omtrent all skyld for kollisjonen på vaktsjefen alene og jeg føler med han i den vanskelige situasjonen han har stått i nå i flere år, skriver Haugen i en e-post til Forsvarets forum.

Han mener samtidig at saken i seg selv har hatt «stor positiv effekt på sikkerhetsarbeidet både i og utenfor Forsvaret. »

– Jeg tviler på at dommens utfall vil bidra mye til dette. Jeg frykter heller for negative konsekvenser for åpenheten og rapporteringsviljen rundt hendelser som kan bidra til å ytterligere å forbedre sikkerheten om bord, skriver Haugen.

Powered by Labrador CMS