Nyheter

FØRSTE MØTE: Odd Roger Enoksen (t.v.) sammen med USAs forsvarsminister Lloyd Austin og Natos generalsekretær Jens Stoltenberg. Det er Enoksens første Nato-møte som forsvarsminister.

Forsvarsministeren: Ny Nato-strategi passer godt inn i regjeringens forsvarspolitikk

Brussel (Forsvarets forum): Nato vil ruste opp. Forsvarsminister Odd Roger Enoksen mener at det kan kombineres med å bedre Norges forhold til Russland.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Forsvarsministrene i Nato ble torsdag enige om en ny overbyggende forsvarsplan for alliansen. Ministrene samlet seg også om nye kapabilitetsmål.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– I dag har ministrene bifalt en ny overbyggende plan for å forsvaret alliansen i krise og konflikt, for å være sikre på at vi fortsetter å ha de riktige styrkene på rett sted til rett tid, for å beskytte våre én milliard mennesker fra enhver trussel, uttalte Natos generalsekretær Jens Stoltenberg på en pressekonferanse i NAtos hovedkvarter i Brussel torsdag.

Les også: Stoltenberg: Ikke slutt på Nato-operasjoner utenfor alliansen

Nyhetsbyrået Reuters beskriver det nye forsvarskonseptet som en «masterplan», som skal forberede Nato på «samtidige angrep i Baltikum og svartehavsregionen, som kan inkludere atomvåpen, hacking av datanettverk og angrep fra verdensrommet».

Ifølge Reuters omtales planen som «Concept for Deterrence and Defence in the Euro-Atlantic Area» – «Konsept for avskrekking og forsvar i det euroatlantiske området». NTB skriver at planen kalles SASP internt i Nato.

Hemmelig

Den militære planen er hemmelig. Forsvarsminister Odd Roger Enoksen (Sp) sier til Forsvarets forum at detaljene rundt Norges rolle i planen foreløpig ikke er avklart, men at den vil passe godt inn i regjeringens forsvarspolitikk.

– I regjeringsplattformen ligger det til grunn av vi skal styrke forsvaret i nord. Det passer godt inn i dette konseptet. At vi har fokus på nord, sier Enoksen.

MASTERPLAN: Jens Stoltenberg og Lloyd Austin i Nato-hovedkvarteret i Brussel. Utenriksministrene i Nato ble torsdag enige om en masterplan for forsvar av alliansen.

Natos forsvarsministre ble også enige om nye kapabilitetsmål for alliansen. Det innebærer at alliansen setter konkrete mål for utstyr og styrker alliansen skal ha. I likhet med den militære planen, blir kapabilitetsmålene holdt hemmelig.

– Dette er en del av Natos forsvarsplan, og disse målene bidrar til at vi har kapabilitetene til troverdig avskrekking og forsvar, uttalte Stoltenberg på pressekonferansen.

Hvordan dette skal fordeles på hvert enkelt land, og hva Norge skal bidra med, er ifølge Enoksen ikke avklart.

– Vi har ikke fått vite hva vi skal stille med og hva slags kapabiliteter vi skal gå inn med. Så det må vi komme tilbake til, sier han.

– Ingen motsetning

Enoksen har sagt at han vil bedre forholdet til Russland. Han mener at det lar seg gjøre, samtidig som Nato ruster opp.

– Jeg ser egentlig ingen motsetninger mellom det å bygge opp kapasiteter og det å ha dialog, samarbeide og prøve å bedre forholdet. Det er to sider av forsvarspolitikk, som må balanseres og som det er et ønske om å balansere. Så får vi se hvordan det går. Klimaet er jo ikke spesielt godt nå, men det bør være et mål, ikke bare for oss, men for alle å bedre forholdet til Russland.

– Hvordan vil du bedre forholdet?

– Vi har ikke minst i nord felles utfordringer. Felles ressurser som vi forvalter, felles havområder, mange områder som vi kan starte dialog på.

– Det militære spenningsforholdet, skal du gjøre noe med det?

– Samarbeid må være mye bredere enn det, og det å ha et tillitsforhold og samarbeid vil også bedre det militære forholdet. Det er min oppfatning, at det er viktig å komme tettere på hverandre.

– Også når vi øker den delen som skal være avskrekking?

– Jeg ser egentlig ikke noen motsetning mellom disse tingene.

– En familie

Enoksen kommer fra jobben som direktør for Andøya Space. Han sier at bakgrunnen derfra er nyttig som forsvarsminister.

– Absolutt, for space blir en stadig viktigere del. I det hele tatt, teknologidomenet og space og cyber, er jo kommet langt de siste 13-15 årene, så den bakgrunnen kjenner jeg meg igjen i, sier han.

Les også: Nato-sjefen: – Vi må være sikre på at vi har utstyr og materiell vi trenger

Enoksen tiltrådte som forsvarsminister i forrige uke, etter flere års avbrekk fra politikken. Dette er hans første Nato-møte.

– Det kom jo veldig brått på. Etter noen dager i stolen, så var det Nato-møte. Det er veldig mye nytt, men veldig mange hyggelige kolleger. Jeg har fått hilse på veldig mange, og jeg har kommet i gang. Når man først har kastet seg inn i det, så er det greit å ha det gjort tidlig og knyttet disse kontaktene, som blir viktige å ha for meg fremover, sier Enoksen.

– Til tross for at det er ulike nasjoner med ulike utfordringer, så er oppslutningen om den strategiske plattformen stor. Et godt samhold, vi er på en måte en familie.

Powered by Labrador CMS