Nyheter

OMT: Ordningen for militært tilsatte (OMT) trekkes frem som en sentral årsak til lønnsøkningen.

Sersjantenes snittlønn har økt mest de siste fem årene - her er forklaringen

Ordningen for militært tilsatte (OMT) og økt øvingsaktivitet har dratt opp sersjanters snittlønn de siste årene.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Sersjant er yrket med størst prosentvis økning i lønn de siste fem årene. Det skriver FriFagbevegelse, som viser til tall Statistisk sentralbyrå publiserte forrige uke.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

I 2017 var snittlønnen på 41.030 kroner for «befal med sersjants grad». I 2021 hadde den økt til 60.690.

Det tilsvarer en økning på 48 prosent på fem år.

Tallene inkluderer diverse tillegg, som er kalt «uregelmessige tillegg» på Statistisk sentralbyrå sine sider. Tilleggene er en betydelig del av månedslønnen alle fem årene. Avtalt månedslønn lå på 45.100 kr i 2021.

Grafen under viser utviklingen i sersjantlønn de siste fem årene, i forhold til øvrig lønnsøkning i staten. Tallene er hentet fra Statistisk sentralbyrå.

OMT: Flere ansatte som før var offiserer, er blitt sersjanter i den nye gradsordningen. Det gir en kraftig økning i snittlønnen.

Leder i Norges offiser- og spesialistforbund, Torbjørn Bongo, sier at det har sin årsak, og at det ikke medfører gull og grønne skoger for sersjanter flest.

– For hver enkelt i forsvaret har ikke lønna blitt veldig mye høyere og ikke utover ordinær lønnsøkning i staten, sier Bongo til FriFagbevegelse.

Han peker på to årsaker. For det første medfører Ordningen for militært tilsatte (OMT) at flere som før var offiserer, nå har fått endret grad til sersjanter. De beholder lønnen fra tidligere stilling, og snittet øker.

Bongo sier at lønnsøkningen også skyldes økt øvingsaktivitet i perioden.

Les mer om OMT: 80 offiserer tvangskonvertert til spesialister: Flere nekter

Tittelen i denne saken var først “Sersjanter nasjonale lønnsvinnere de siste fem årene”. Den er siden nyansert til "Sersjantenes snittlønn har økt mest de siste fem årene - her er forklaringen". Lønnsvinner er et begrep for å beskrive størst økning i lønn, likevel er det flere faktorer som har gjort at sersjanters lønn i gjennomsnitt har økt mye, deriblant at tittelen favner om en mye bredere yrkesgruppe, uten at en sersjant i samme stilling i 2017 og i 2021 har gått særlig opp i lønn.

Powered by Labrador CMS