Nyheter

PÅ BESØK: En russisk delegasjon inspiserte torsdag utstyr og ressursene til Brigade Nord. Besøket er i forbindelse med rustningsavtalen Wien-dokumentet, der OSSE-land forplikter seg til å dele informasjon om militært utstyr og personell.
PÅ BESØK: En russisk delegasjon inspiserte torsdag utstyr og ressursene til Brigade Nord. Besøket er i forbindelse med rustningsavtalen Wien-dokumentet, der OSSE-land forplikter seg til å dele informasjon om militært utstyr og personell.

Russisk delegasjon inspiserte Brigade Nord

Frontene er steile mellom Russland og Vesten. Men torsdag kunne brigadesjef Pål E. Berglund vise en russisk delegasjon rundt militærbasene i Indre Troms.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Besøket er del av rustningsavtalen kjent som Wien-dokumentet fra 1990, og som ble revidert i 2011. Avtalen mellom medlemslandene i Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) er en av de siste rustningsavtalene som Russland fortsatt deltar i, når landet offisielt trekker seg ut av Open Skies-avtalen 18. desember.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Disse avtalene skal bidra til åpenhet og skape tillit og økt sikkerhet i Europa. Og det er derfor viktig at disse følges opp for å sikre transparens og tillit på tvers av grenser og allianser, sier sjef Brigade Nord, brigader Pål E. Berglund.

En viktig kanal for dialog

Avtalen innebærer at landene kan inspisere hverandres styrker og militært utstyr. De skal også få lov til å observere store militære øvelser på land. Den russiske delegasjonen er i Norge fra tirsdag til fredag. Torsdag viste brigadesjef Pål Berglund dem rundt på Heggelia, Skjold og Setermoen i Indre Troms.

Les også: Russland trekker seg fra Open Skies-avtalen

Besøket skjer samtidig som Russland har flyttet titusenvis av soldater og store mengder militært utstyr til grensen mot Ukraina. Ukraina, Nato og Vesten frykter at Russland planlegger et angrep. Russland hevder på sin side at Natos økende samarbeid med Ukraina og ekspansjon østover er en sikkerhetstrussel.

Brigadesjefen mener at torsdagens besøk kan være et viktig element for å dempe spenningen.

– Ved slike rustningskontrollbesøk hos hverandre tror jeg man kan bidra til mer åpenhet og innsikt i nasjonenes sikkerhetspolitikk, sier han.

Kontrollerte militært utstyr og anlegg i Russland

Gjennom besøket får den russiske delegasjonen følge av stabsoffiser for rustningskontrollen ved Forsvarsstaben, Leif Urke. I forrige uke var han selv med i en norsk delegasjon som besøkte russiske militærleirer og installasjoner ved Petsjenga i Murmansk, drøye ti kilometer øst for grensen til Øst-Finnmark.

Urke sier til Forsvarets forum at Wien-dokumentet er viktig for å bygge tillit mellom Norge og Russland. Land som har sluttet seg til avtalen, plikter seg blant annet til å dele informasjon om:

  • Personell og avdelinger
  • Stridsvogner
  • Artilleri
  • Stormpanservogner
  • Fly og helikopter

Den russiske delegasjonen som torsdag besøker Brigade Nord, skal sjekke at informasjonen de har fått fra Norge, stemmer.

OMVISNING: Den russiske delegasjonen fikk omvisning på militærleirene Heggelia, Setermoen og Skjold i Indre Troms.
OMVISNING: Den russiske delegasjonen fikk omvisning på militærleirene Heggelia, Setermoen og Skjold i Indre Troms.

Urke sier at samarbeidet med Russland om Wien-dokumentet går godt. Det var god stemning på torsdagens besøk til Indre Troms, og den norske delegasjonen ble likeledes tatt godt i mot da de i forrige uke besøkte Petsjenga.

– Det var profesjonelt organisert fra vi kom og til vi dro. Det var en veldig åpen og hyggelig tone mellom oss under besøket, og det var overraskende åpne svar på spørsmålene vi stilte. Så det var veldig velykket og helt i tråd med Wien-dokumentet, sier Urke.

– Russerne gikk også ytterligere utover det som det er krav til å vise frem, og de lot oss se utstyr som ikke er meldt fra om, men som de har i avdelingen, føyer han til.

Powered by Labrador CMS