Nyheter

MILITÆRPARADE: En mobil missilrampe under en militærparade i Moskva i 2017. Ny start-avtalen fastslår at Russland maksimalt kan ha 1.550 kjernefysiske stridshoder.

Russland sier nei til amerikanske våpeninspektører

Russland vil inntil videre nekte amerikanske våpeninspektører adgang til sine anlegg og dermed sette deler av Ny Start-avtalen om atomnedrustning til side.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Ny Start-avtalen er den siste store avtalen om nedrustning av atomvåpen mellom USA og Russland. De ble inngått mellom de daværende presidentene Barack Obama og Dmitrij Medvedev i 2010.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Avtalen fastslår blant annet at de to landene maksimalt kan ha 1.550 kjernefysiske stridshoder i sine arsenal, og den begrenser hvor mange interkontinentale raketter og utskytningsplattformer de kan ha.

Les også: Slik var kampen om den svenske atombomben

I henhold til avtalen kan USA og Russland sende inspektører til hverandre for å kontrollere at avtalen overholdes, men Kreml sier nå midlertidig nei til amerikanske inspektører med henvisning til de vestlige sanksjonene som er innført mot landet, samt koronapandemien.

– Russland er nå tvunget til å ty til et slikt tiltak som et resultat av Washingtons vedvarende ønske om å starte inspeksjoner på forhold som ikke tar hensyn til de eksisterende realiteter, heter det i en kunngjøring fra russisk UD.

Kreml anklager videre USA for å forsøke «å skape ensidige fordeler» og for å ville frata Russland «retten til å utføre inspeksjoner på amerikansk jord».

Les også: Rapport: Verden er på vei mot en ny atomopprustning

Powered by Labrador CMS