Nyheter

STATSMINISTER: Israels statsminister Naftali Bennett møter regjeringsmedlemmer i Jerusalem søndag.
STATSMINISTER: Israels statsminister Naftali Bennett møter regjeringsmedlemmer i Jerusalem søndag.

Parlamentet i Iran har satt seks betingelser for en fornyet atomavtale

Irans parlament vil ha gjennomslag for seks betingelser for å fornye atomavtalen med stormaktene. Israel tror en avtale kan være klar innen kort tid.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I et brev til president Ebrahim Raisi, krever det iranske parlamentet gjennomslag for seks betingelser i en fornyet atomavtale. 250 av 290 parlamentsmedlemmer har skrevet under brevet, som krever at USA og europeiske land garanterer at de ikke vil trekke seg fra en fornyet avtale, ifølge det statlige iranske nyhetsbyrået IRNA.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

De krever også at stormaktene ikke aktiverer mekanismen som gjeninnfører sanksjoner mot Iran, dersom landet bryter avtalen.

– Vi må lære av våre tidligere erfaringer og sette en rød linje ved våre nasjonale interesser. Vi kan ikke binde oss til en avtale uten å få de nødvendige garantiene, skriver parlamentsmedlemmene.

Les også: Slik var kampen om den svenske atombomben

I 2015 undertegnet Iran og de fem permanente medlemmene av FNs sikkerhetsråd en avtale der landet i praksis gikk med på å stanse all urananriking som kunne bidra til utvikling av atomvåpen, mot lettelser i de internasjonale sanksjonene mot landet. USA trakk seg fra avtalen under president Donald Trump i 2018 og Iran har siden trappet opp atomprogrammet sitt igjen.

Israels statsminister Naftali Bennett sa tidligere søndag at han tror en ny avtale er rett rundt hjørnet.

– Den nye avtalen, som det ser ut som man kan komme fram til, ser ut til å være kortere og svakere enn den foregående som ble undertegnet i 2015, sa Bennett før en regjeringskonferanse søndag.

Debatt: Takk gud for atombomben

Powered by Labrador CMS