Nyheter

TALER: Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj talte i en videomelding under et møte i FNs sikkerhetsråd i New York onsdag.

Russland klarte ikke å blokkere Zelenskyjs tale til FNs sikkerhetsråd

Et russisk forsøk på å hindre Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i å tale til FNs sikkerhetsråd onsdag, fikk ikke gjennomslag.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Zelenskyj talte via videolink under et møte i rådet for å markere at det er seks måneder siden Russland invaderte Ukraina.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Russland prøvde å hindre den ukrainske presidenten i å tale, men manglet den nødvendige støtten fra de andre landene i Sikkerhetsrådet. Totalt 13 av 15 medlemmer stemte for at Zelenskyj skulle få tale.

Russlands FN-ambassadør Vasilij Nebenzia baserte innvendingen på at han mente Zelenskyj burde delta på møtet personlig, ikke via video, og sa presidenten i stedet kunne ha fløyet til New York.

Les også: Krigen i Ukraina: Seks måneder siden Russland sjokkerte verden

Anklager Russland for atomutpressing

Zelenskyj sto fast ved sitt løfte om at Ukraina ikke vil gi fra seg noen regioner til Russland i sin tale til Sikkerhetsrådet.

– For oss er Ukraina hele Ukraina. Alle 25 regioner, uten noen innrømmelser eller kompromisser. Etter seks måneder med forsøk på å ødelegge oss, er vi fremdeles det frie folket i det uavhengige Ukraina, sa presidenten til FN-delegatene.

Videre ba han om at Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) må ta kontroll over Ukrainas største atomkraftverk, Zaporizjzja, som har vært okkupert av russiske soldater siden mars.

– Et ekspertutvalg i IAEA bør ta kontroll over anlegget så snart som mulig og på permanent basis, sa Zelenskyj, som anklaget Russland for «atomutpressing».

Han sa videre at Russland bør trekke seg fullstendig tilbake fra atomkraftverket i Sør-Ukraina.

Det skal den siste tiden ha vært en rekke angrep mot kraftverket, der den ene reaktoren nå er stengt. FN frykter en atomkatastrofe, og Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) skal sende en delegasjon for å kartlegge sikkerheten ved anlegget.

Les også: Guterres advarer mot økt fare for atomkrig

Norge viste sin støtte

Norge, som for tiden er medlem av Sikkerhetsrådet, ba om møtet onsdag sammen med flere andre land.

– Russland må stoppe krigen og fullt ut, umiddelbart og betingelsesløst trekke sine styrker og militærutstyr ut av Ukraina, sa Trine Heimerback, nestleder i Norges FN-delegasjon.

Norge understreket også viktigheten av gjenopptakelsen av korneksporten ut av Ukraina.

– Det er ytterst relevant nå som verden står overfor en global matkrise. Gjenopptakelsen av ukrainsk korneksport er sårt tiltrengt, ikke bare for ukrainere, men også for resten av verden, sier Heimerback i en uttalelse til NTB.

Powered by Labrador CMS