Nyheter

IRAN: Iran anklager tre personer for å ha samarbeidet med etterretningstjenesten Mossad i Israel.

Tre pågrepet i Iran for mistanke om spionasje

Iran har pågrepet tre mistenkte spioner som anklages for å ha samarbeidet med den israelske etterretningstjenesten Mossad.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Ifølge det iranske nyhetsbyrået Fars ble de tre pågrepet i byen Zahedan sørøst i Iran, og det antas at det er snakk om iranske statsborgere.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

De tre anklages for å ha gitt hemmeligstemplede dokumenter til Mossad, men det er ikke kjent hvilke dokumenter det er snakk om.

Iran har gjentatte ganger anklaget israelske agenter for å ha spionert på og sabotert atomanlegg og for å ha likvidert iranske atomteknikere.

Les også: Parlamentet i Iran har satt seks betingelser for en fornyet atomavtale

I august 2012 ble kraftledningen til Forno-anlegget sprengt, og to år senere pågrep Iran det de hevdet var flere spioner i Bushehr-provinsen der landets eneste atomkraftverk ligger.

I november 2020 ble Israel anklaget for å ha drept Mohsen Fakhrizadeh, som tidligere ledet Irans atomvåpenprogram. Dette programmet ble ifølge amerikansk etterretning og Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) avviklet i 2003.

Den avtroppende sjefen for den israelske etterretningsorganisasjonen Mossad, Yossi Cohen, innrømmet i juni i fjor langt på vei at det var Israel som sto bak både dette og tidligere attentat, samt sabotasjeaksjoner i Iran.

I mars pågrep Iran ifølge statlige medier flere medlemmer av et nettverk som knyttes til Israel og som skal ha forsøkt å sabotere Fordo-anlegget.

Rettssakene mot påståtte spioner foregår bak lukkede dører i Iran, og anklager om spionasje er derfor vanskelig å etterprøve.

Powered by Labrador CMS