Nyheter

ATOMBEREDSKAP: Direktorat for strålevern og atomberedskap utreder et syvende scenario for atomberedskap. Illustrasjonsbildet er fra en by i utkanten av Tsernobyl.

Norge utreder nytt atomberedskapsscenario

Norske beredskapsmyndigheter utreder et sjuende scenario for atomberedskap. Arbeidet er blitt mer aktuelt som følge av krigen i Ukraina.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Scenarioet gjelder bruk av atomvåpen i Norges nærområder, opplyser beredskapsdirektør Astrid Liland ved Direktoratet for strålevern og atomberedskap til Dagbladet.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Utredningen begynte i 2018 og springer dermed ikke ut av den russiske invasjonen av Ukraina. Men det ble tema for medlemmene i Kriseutvalget for atomberedskap i slutten av mars som følge av krigshandlingene, ifølge avisen.

– De siste åra har det vært en fornyet interesse for utredning av dette scenarioet som følge av utviklingen i den sikkerhetspolitiske situasjonen, sier Liland.

Det er allerede utarbeidet seks scenarioer med ulike atomhendelser. Det gjelder blant annet muligheten for et stort, luftbårent utslipp fra anlegg i utlandet (scenario 1), og muligheten for en alvorlig hendelse i utlandet uten direkte konsekvenser for norsk territorium (scenario 6).

Les også: Regjeringen vil prioritere tilfluktsrom i utsatte områder

Powered by Labrador CMS