ØKT STYRKE: Hæren mottar i løpet av de neste to årene 4 nye K9 artillerivogner og 8 nye K10 ammunisjonskjøretøy. K9 under skarpskyting på Rena, januar 2020.

Hæren får fire nye k9 artillerivogner

Forsvarsmateriell har signert kontrakt på drøyt én milliard kroner på flere artilleriskyts og ammunisjonsvogner til Hæren.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Kontrakten gir Hæren fire nye K9 artilleriskyts og åtte nye K10 ammunisjonsvogner som leveres om to år, står det i en pressemelding fra Forsvarsmateriell.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Denne anskaffelsen styrker Hærens operative evne gjennom økt ildkraft, mobilitet og beskyttelse, sier Tomas Beck, sjef for Landkapasiteter i Forsvarsmateriell.

Les også: Storinnrykk av k9-artilleri

– I tider med høy usikkerhet gir dette mulighet til å øke Forsvarets operative evne raskt, sier Tomas Beck.

Fra før har Hæren mottatt 24 K9-vogner og seks K10-vogner fra Hanwha Land Systems som nå har endret navn til Hanwha Aerospace Co. Ltd.

AMMUNISJON: Pansret ammunisjonskjøretøy av typen K10.

Større ildkraft

Artillerivognen K9 er et pansret kjøretøy med en kanon som kan skyte 43 kilo tunge granater på avstander opp til 40 kilometer. Ammunisjonskjøretøyet K10 er også pansret og etterforsyner K9 med ammunisjon.

K10s etterforsyning av ammunisjon til K9 gjør at det kan skytes flere granater over tid, noe som gjør at Hæren får større slagkraft.

Samspillet mellom K9 og K10 reduserer systemets sårbarhet fordi etterforsyningen kan gjennomføres i terrenget, noe som gir flere muligheter for skjul og kamuflasje enn om etterforsyningen skjedde fra en lastebil på en utsatt vei.

Hæren står i dag på Nato-beredskap med K9 og K10. Våpensystemet er avansert, men samtidig brukervennlig for soldater inne til førstegangstjeneste.

Erstatter M109-vognene

Artilleriskytset K9 er i dag verdens mestselgende selvgående artilleri og tilfredsstiller norske krav, med minimale særnorske tilpasninger, ifølge Forsvarsmateriell.

Både Sør-Korea, Tyrkia, India, Egypt, Finland, Estland, Australia og Polen har kjøpt dette våpensystemet.

De første K9 og K10-vognene kom til Norge i 2019. Siden 2021 har det sørkoreanske skytset erstattet de gamle M109-vognene som Hæren har brukt i 50 år og som nå er donert til Ukraina.

Powered by Labrador CMS