Nyheter

17.000 GRANATER: Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) delte nyheten under et Nato-møte onsdag.

Norge kjøper 17.000 artillerigranater til Ukraina

Norge har besluttet å kjøpe artillerigranater via et britisk fond, opplyser Bjørn Arild Gram (Sp).

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Norge bruker opptil 210 millioner av innskuddet i et britiskledet fond til kjøp av artilleriammunisjon til Ukraina.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) slapp nyheten under Natos forsvarsministermøte i Brussel onsdag, før han hastet videre til et møte i Ukraine Defence Contact Group.

Gram sier til pressen at det er snakk om to typer granater som er sterkt etterspurt i Ukraina.

– Behovet for militær støtte til Ukraina er omfattende og tidskritisk. Effektivt artilleri, inkludert tilstrekkelige mengder ammunisjon, har vist seg å være svært viktig i Ukrainas forsvar mot den russiske invasjonen.

Rett fra fabrikken

Han opplyser at beløpet vil være tilstrekkelig til å anskaffe om lag 17.000 granater i 122 mm og 152 mm kaliber. Ammunisjonen kommer rett fra fabrikk og er produsert i Bulgaria.

Gram lover at Norge kommer til å fortsette å støtte Ukraina så lenge det trengs.

– Situasjonen i Europa viser at det mer enn noen gang er viktig å styrke Natos militære evne, akkurat som vi styrker vår egen forsvarsevne i Norge, sier han.

Les også: Biden lover Ukraina avanserte luftvernsystemer

Norge har tidligere gitt 400 millioner kroner til det britiske fondet som koordinerer innkjøp av materiell til Ukraina. Det er en del av disse midlene som nå brukes til å kjøpe ammunisjon.

– Norge bidrar

I tillegg har Norge donert panservernraketter til Ukraina, samt bidratt til den amerikanskledede donasjonen av Nasams luftvern.

Nato-sjef Jens Stoltenberg oppfordret onsdag morgen allierte til å levere ytterligere luftvern til Ukraina. Venstre har flere ganger bedt regjeringen sende Nasams-luftvernbatterier til Ukraina, slik president Volodymyr Zelenskyj ba om i sin tale til Stortinget i mars.

Gram mener Norge allerede bidrar betydelig til luftvernkapasiteter til Ukraina. Han vil ikke kommentere om det er aktuelt å gi mer.

– Behovet for luftvern er stort i Ukraina, det har vi ikke minst sett de siste dagene, og vi bidrar konkret i en sånn donasjon, sier han til NTB.

Les også: Russland kritiserer restriksjoner mot fiskefartøy

Powered by Labrador CMS