Nyheter

HISTORISK: Spesialstyrkekommandoen til den amerikanske marinen og marinejegere fra Norge foran ubåten USS Hampton og to MH-47G Chinook helikoptere under øvelsen Arctic Edge 24 i Arktis, 9. mars 2024. Avdelingsflaggene i bildet sladdet i filen det amerikanske forsvaret har lagt ut i sin bildebase.

Norske spesialsoldater trente på polarisen med ubåt

I mars skrev den norske Marinejegerkommandoen historie da de møttes til felles øvelse med spesialstyrker fra USA, Canada og flere europeiske land i Arktis. 

Publisert

Sammen med spesialstyrker fra USA, Canada, Danmark og Storbritannia, deltok også norske spesialsoldater fra Marinejegerkommandoen (MJK) i øvelsen Arctice Edge for første gang. 

Vi menn omtalte saken først. 

Under øvelsen skulle soldatene dele erfaringer, forberede taktisk effektivitet i både dykkeroperasjoner, rappellering  fra helikoptre og langdistansetrening, skrev den amerikanske marinen.

– Militære operasjoner i Arktis er krevende i seg selv, fordi det er et så tøft miljø å være i. Hvis du i tillegg skal drive krig der, så må man investere både tid, utvikle materiell og teknikker for å få det til, sier sjef for spesialstyrkene Joar Eidheim til Forsvarets forum. 

Over 400 soldater og allierte deltok på Arctic Edge, en årlig øvelse holdt av USAs nordkommando (US Northern Command), som er en av ni felles hovedkommandoer under det amerikanske forsvarsdepartementet. 

Øvelsen strekker seg over store deler av Arktis fra Alaska ved polarsirkelen, gjennom Canada og inn i Grønland.  

EKSTREMKULDE: Operatører fra Naval Special Warfare (SEALs) og norske marinejegere skjærer stier inn i isen under iskalde forhold i Utaqiavig i Alaska, 28. februar 2024.

Eidheim forteller at samarbeidet mellom de norske og amerikanske styrkene i nordområdene er helt avgjørende og har stor betydning for både Norge og USA. 

– Vi kan ikke ta dette for gitt den dagen det blir krig. Vi må bruke tid sammen og bruke det miljøet vi skal være i, sammen, legger han til. 

Han mener at en slik øvelse får oppmerksomhet er bra, og en effektiv måte å kommunisere til en fiende på. 

– Det at spesielt prioriterte avdelinger, slik som norske og amerikanske spesialstyrker blir vist fram sammen med en ubåt er en del av avskrekkingsstrategien til USA og Norge - og det er ikke tilfeldig, sier han. 

Powered by Labrador CMS