Nyheter

LANG KARRIERE: Thurid Jacobsen (83) gir seg nå etter å ha jobbet over 50 år i Forsvaret, både som sekretær og i Forsvarets arkivtjeneste.

Thurid Jakobsen (83) slutter i Forsvaret etter 50 år

Hun har nå arbeidet 16 år over ordinær pensjonsalder. – Å ha hatt noe å jobbe med har holdt meg klar i hodet, det er jeg helt sikker på, sier hun.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Thurid Rigmor Jacobsen ble ansatt i Forsvaret i 1971. Da var hun 32 år gammel. Over 50 år senere, i en alder av 83 år, går hun av med pensjon.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Å ha hatt noe å jobbe med har holdt meg klar i hodet, det er jeg helt sikker på, sier hun.

Det var oppveksten i etterkrigstiden som gjorde at Jacobsen fikk interessen opp for Forsvaret. Hun hadde et sterkt ønske om å bidra.

Forsvarsinteresse

– Jeg hadde et ønske om å gjøre noe for Forsvaret, men på den tiden var det jo ikke snakk om at kvinner skulle inn i Forsvaret i det hele tatt, sier hun.

Hun meldte seg som Lotte. Lotter er frivillige kvinner og menn som ønsker å gjøre en innsats innen militært beredskapsarbeid. Hver tirsdag dro de til Haakonsvern for å trene på samband, forteller Jacobsen.

Der fikk hun tips av stabssjefen for Distriktskommando Vestlandet (DKV). De hadde ledig stilling i Forsvaret, om hun ønsket å søke. Det gjorde hun. Hun startet i jobben som sekretær på Bergenhus, i januar 1971.

Jacobsen har etter dette hatt flere stillinger. Hun fikk først ny jobb på arkivet til DKV på Bergenhus. Etter å ha jobbet der en stund, takket hun ja til jobb for arkivtjenesten i Heimevernet, også denne på Bergenhus. Hun jobbet for Heimevernet i omtrent ti år.

Men når Forsvaret la ned alle arkivene og åpnet et nytt arkiv på Jørstadmoen i 2005, valgte bergenseren å flytte østover.

– Jeg fikk jobb og bodde i fritidsmessen på Jørstadsmoen. Der hadde jeg det vidunderlig. Jeg jobbet frem til september 2006, før jeg da gikk av med pensjon i en alder av 67.

Én måned pensjon

Pensjonisttilværelsen ble derimot svært kort, og bare omtrent én måned etter hun gikk av med pensjon takket hun takket ja til en videre stilling, nå på pensjonistkontrakt. Der jobbet hun med å rydde i arkiver og hjalp til med andre registreringer, fra datamaskinen i Bergen.

– I starten jobbet jeg omtrent fulltid. De ga meg god fleksibilitet til å jobbe når jeg ville, som var avgjørende for at jeg fortsatte.

Etter hvert trappet hun ned på mengden, men sluttet aldri i jobben – inntil nå. I slutten av februar ga hun seg, 16 år over ordinær pensjonsalder.

Les også: Norske soldater på vei til Litauen

Valget om å jobbe så lenge, virker fjernt for mange. Men for Jacobsen har det i stor grad vært hennes måte å holde seg i god form.

– Det er nok av de eldre som detter litt sammen etter at de slutter i jobben. Men det å jobbe med data og sitte å gjøre ting, det holder meg helt oppe, sier 83-åringen.

I den kommende pensjonisttilværelsen skal hun løse kryssord og spille diverse spill på Ipaden for å holde hodet ved like. Å gå turer med hunden er også en aktivitet hun setter stor pris på.

Positiv utvikling

Tiden i og rundt Forsvaret har også gitt mange gode minner. Hun forteller blant annet om når hun og flere av lottene dro til Nederland for å delta på Nijmegenmarsjen, en fire dagers marsj i byen Nijmegen, for både militære og sivile. Opplevelsen og samholdet husker hun som veldig godt.

– Det var selvfølgelig veldig tungt. Jeg husker jeg fikk senebetennelse underveis det første året jeg deltok. Men jeg fikk hjelp til å fortsette, og det ble en god opplevelse. Alle årene jeg har deltatt har det vært et utrolig samhold.

Til tross for at Jacobsen tidlig ønsket å gjøre en jobb for Forsvaret, var mulighetene begrenset. Hun er glad for at kvinner nå har en god mulighet til å bidra.

– Hvorfor skal de kvinner som ønsker å bidra holdes vekk? Jeg synes det er veldig bra at kvinner som ønsker har muligheten til å gjøre en jobb for Forsvaret i dag.

Jacobsen er glad for at hun har fått jobbet et langt yrkesliv i Forsvaret. Og jobben hun har gjort har blitt satt stor pris på. Randi Walseth har vært Jacobsens sjef de siste årene. Hun trekker frem jobben hun har gjort som avgjørende.

– Uten Thurid på jobb tror jeg ikke det hadde gått rundt uten mye overtidsarbeid. Vi er utrolig takknemlige for den jobben hun har lagt ned.

Les mer: Fikk perm for å feire sin 104 år gamle krigshelt-bestefar

Powered by Labrador CMS