Nyheter

ANGREP: Natt til fredag ble flere steder i Ukraina rammet av russiske rakettangrep. Bilde er fra Kharkiv onsdag denne uken.

Omfattende angrep flere steder i Ukraina

Over 60 droner og nesten 90 raketter ble brukt i et omfattende russisk angrep på Ukraina natt til fredag, ifølge president Volodymyr Zelenskyj

Publisert Sist oppdatert

– Verden ser målene til russiske terrorister klart og tydelig: kraftverk og kraftlinjer, en demning, vanlige boligbygg, til og med en elektrisk buss, skriver presidenten på meldingstjenesten Telegram.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Det statlige ukrainske vannkraftselskapet sier landets største demning, DniproHES i Zaporizjzja-regionen, er truffet av et russisk angrep natt til fredag.

– Det er for øyeblikket brann i stasjonen. Nødetatene og energiarbeidere jobber på stedet og tar seg av konsekvensene av flere luftangrep, heter det i uttalelsen.

Det skal ikke være fare for dambrudd.

Politiet i regionen sier ifølge avisen Kyiv Independent at trafikken på veien over demningen er blokkert etter angrepet.

Ødeleggelser på strømforsyning

Et russisk rakettangrep skal også ha ført til ødeleggelser på strømforsyningen til Ukrainas nest største by Kharkiv, ifølge lokale myndigheter.

Byens ordfører Ihor Terehov forklarer at man tidlig fredag morgen kunne høre flere eksplosjoner. Angrepene skal ha rammet byens strømforsyning og ført til delvis strømbrudd.

Det russiske angrepet natt til fredag var det største i nyere tid mot Ukrainas energianlegg, ifølge myndighetene i landet. Minst to mennesker er drept.

Minst to mennesker ble drept og 14 såret, ifølge innenriksminister Ihor Klymenko.

Også noen av byens vannpumper har stanset opp på grunn av angrepet, opplyser Terehov.

I den sentrale delen av Ukraina sier ordfører Oleksandr Vilkul i Kryvyj Rih at det ble hørt eksplosjoner i byen, men han har ikke kommet med detaljer.

Administrasjonen i byen Zaporizjzja sør i Ukraina har meldt om åtte rakettangrep. Der ble det meldt om at den ene av de to høyspentlinjene som forsyner atomkraftverket, det største i Europa, er satt ut av spill. Kraftverket er imidlertid nedstengt fra før.

Angrepene fortsetter

Ifølge ukrainske myndigheter var det tidlig fredag morgen fortsatt flere russiske raketter på vei gjennom luftrommet.

Litt senere på morgenen sendte det russiske forsvarsdepartementet ut en uttalelse der det het at russisk luftforsvar hadde skutt ned åtte raketter som ukrainske styrker skal ha skutt mot Belgorod-regionen i Russland.

Powered by Labrador CMS