Nyheter

SAMTALE: Forsvarsminister Odd Roger Enoksen og forsvarssjef General Eirik Kristoffersen under en samtale i Oslo Militære Samfund 4. april. Forsvarets forums nyhetsredaktør Andrea Rognstrand ledet samtalen.

Varsler endringer i Forsvarets langtidsplan

Forsvarsminister Odd Roger Enoksen avviser ikke at det kan bli endringer i planene for Andøya flystasjon.

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi ser at vi har merkostnader, vi har etterslep og vi har forsinkelser, som gjør at vi på noen områder må tenkte annerledes, sa forsvarsminister Odd Roger Enoksen (Sp) under en samtale med forsvarssjef Eirik Kristoffersen i Oslo Militære Samfund mandag.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Enoksen opplyste under debatten at det vil bli en del justeringer av Forsvarets langtidsplan for 2021-2024. Han la til at en stortingsmelding, som han beskrev som en løypemelding, vil komme fortløpende.

Han nevner blant annet beslutningen om å satse tungt på Evenes, og legge ned Bodø og Andøya, og de har også redusert kapasitet for å ta i mot allierte styrker vesentlig.

– For Evenes blir en bra base, men den har begrenset kapasitet, og Bodø har stor kapasitet, det har også Andøya. Konsekvensen av dette er noe vi skal se på og hvordan vi skal løse det. Jeg ikke gå inn i detalj på hva som vil komme, sier Enoksen.

Spekulasjoner

I 2016 vedtok Stortinget å legge ned militærbasen på Andøya, der luftforsvarets overvåkningsfly P-3 Orion er stasjonert. Driften skal forflyttes til Evenes med overvåknings flyene P-8 Poseidon, som erstattere.

Men tidligere denne uken meldte Dagbladet at regjeringen jobber for å trappe opp beredskapen og bruken av Andøya flystasjon, i lys av krigen i Ukraina. Det opplyses at det har vært snakk om kun en opptrapping og ingen full gjenoppstandelse.

Les også: Forsvarssjefen kaller Russland en «skadeskutt bjørn»

Videre forteller Dagbladet at flere har fortalt til dem at siden regjeringen skal bruke milliarder på å styrke beredskapen, spesielt i nord, burde Andøya være en del av dette bildet.

Vil ikke bekrefte

Under samtalen ble Enoksen spurt om han kan bekrefte Dagbladets sak.

– Nei, vi får vente å se. Det kommer en stortingsmelding, så vi må vente å se hva som står der, sa han.

Fredag 8. april legges stortingsmeldingen om prioriterte endringer, status og tiltak i forsvarssektoren frem av forsvarsministeren.

Powered by Labrador CMS