Nyheter

TIL TROMSØ: Det amfibiske angrepsskipet USS «Kearsarge» avbildet i 2019. Til venstre i bakgrunnen er Nimitz-klasse hangarskipet USS «Abraham Lincoln».

Amerikansk gigantskip til Tromsø

Amfibiekrigsskipet USS «Kearsarge» anløper Grøtsund havn i løpet av mandagen, ifølge Forsvarets operative hovedkvarter.

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag anløper det amerikanske amfibiekrigsskipet USS «Kearsarge» i Grøtsund havn i Tromsø. Det bekrefter talsperson for Forsvarets operative hovedkvarter, Ivar Moen, overfor Nordlys.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Les mer: I mai i fjor la den første amerikanske reaktordrevne ubåten til kai i Grøtsund.

Grøtsund havn har flere ganger tidligere vært vertskap for allierte fartøyer. «Kearsarge» er imidlertid det største krigsskipet som noen sinne har besøkt Tromsø.

Amfibiekrigsskipet er hele 258 meter langt, mer enn dobbelt så lang som de amerikanske reaktordrevne ubåtene som har lagt til kai i Grøtsund tidligere.

FLERBRUKSSKIP: USS Kearsarge kan brukes på mange måter, med landgangsfartøy og stort helikopterdekk. Her avbildet i Egeerhavet i juni 1999.

USS «Kearsarge» er et amfibisk helikopterbærende krigsskip av Wasp-klassen. Skipet har landgangsfartøy og helikopterdekk, noe som gjør det i stand til å ilandsette styrker gjennom luften og via sjøveiene.

Med plass til angrepsfly som Harrier II og F-35, er skipet også i stand til å gi luftstøtte ved behov.

Dokklandingsskipet USS «Gunston Hall» og destroyeren USS «Gravely» vil også legge til kai i Tromsø de nærmeste dagene. Etter påske skal rundt 800 amerikanske soldater trene i Nord-Norge, som en del av planlagt alliert vintertrening.

Les også: Amfibiekrigsskipet HMS «Albion» var britenes spydspiss under Cold Response.

Powered by Labrador CMS