Nyheter

DØMT: Den russiske aktivisten Vladimir Kara-Murza er dømt til 25 års fengsel for å ha kritisert Russlands krigføring i Ukraina.
DØMT: Den russiske aktivisten Vladimir Kara-Murza er dømt til 25 års fengsel for å ha kritisert Russlands krigføring i Ukraina.

Russisk dissident dømt til 25 års fengsel

– En politisk hevn, sier advokaten til aktivisten Vladimir Kara-Murza, som er dømt til 25 års fengsel i Russland.

Publisert Sist oppdatert

Dommen er den strengeste så langt mot en russisk motstander av krigen i Ukraina.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Ingen andre opposisjonelle er idømt så mye som 25 års fengsel i Russland i nyere tid, ifølge nyhetsbyrået DPA.

– Han er en politisk fange. Det er ingen tvil om det, sier advokat Vadim Prokhorov under et arrangement i USAs hovedstad Washington mandag.

Prokhorov beskriver rettssaken mot Kara-Murza som en politisk hevn som ikke har noen ting å gjøre med rettferdighet.

Vestlige land reagerer svært sterkt på dommen. Norges fordømmer den på det sterkeste, ifølge utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap).

Les også: Her trener Norge ukrainske soldater

Ber om løslatelse

– Vi ber om umiddelbar og betingelsesløs løslatelse av Kara-Murza og alle politiske fanger i Russland, sier Huitfeldt i en uttalelse.

Den samme oppfordringen kommer fra andre vestlige land og fra FN.

– Kara-Murza ble stilt for retten for forhold som synes å være knyttet til en legitim utøvelse av hans rett til å ha egne meninger. Ingen bør bli fratatt friheten for å ha tatt i bruk sine menneskerettigheter, og jeg ber russiske myndigheter løslate ham umiddelbart, sier FNs menneskerettighetssjef Volker Turk.

FORDØMMELSE: Dommen blir møtt med fordømmelse av Norge og utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap).
FORDØMMELSE: Dommen blir møtt med fordømmelse av Norge og utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap).

Så langt har den russiske regjeringen ikke kommentert saken. President Vladimir Putins talsmann Dmitrij Peskov hevder at regjeringen aldri kommenterer domstolenes avgjørelser.

Les også: Ukrainsk seier kan føre til at Russland kollapser

– Fascistisk

Opposisjonspolitiker Aleksej Navalnyj, som selv sitter fengslet, reagerer med sinne og sjokk på dommen mot Kara-Murza.

– Jeg anser den for å være ulovlig, skammelig og rett og slett fascistisk, sier Navalnyj i en uttalelse.

Kara-Murza ble mandag dømt for blant annet høyforræderi etter å ha kritisert den russiske krigføringen i Ukraina. Russiske myndigheter mener han har spredt falsk informasjon om den russiske hæren.

Anklagene om landsforræderi er knyttet til taler som Kara-Murza holdt utenfor Russland – blant disse en tale han holdt i Oslo rådhus i 2021 i forbindelse med Andrej Sakharov Frihetspris 2021, ifølge Den norske Helsingforskomité.

– Den virkelige årsaken til den brutale dommen er imidlertid at han har kritisert Putin-regimet for brudd på russisk og internasjonal lov i Ukraina og innenlands, understreker generalsekretær Berit Lindeman i Den norske Helsingforskomité.

Les også: Norske Kim Patrik kjemper i Ukraina: – Må jeg ta liv, så gjør jeg det

Angrer ikke

I sitt sluttinnlegg under rettssaken sto Kara-Murza fast ved sin kritikk av russiske myndigheter og sa han er stolt over sine uttalelser.

– Kriminelle er ment å angre på det de har gjort. Men jeg er i fengsel for mine politiske meninger. Jeg vet også at dagen vil komme da mørket som har lagt seg over landet vårt, kommer til å lette, sa den 41 år gamle trebarnsfaren.

GLASSBUR: Et bilde som er offentliggjort av byretten i Moskva, viser Vladimir Kara-Murza i et glassbur i rettssalen der han mandag fikk en dom på 25 års fengsel. Hans forsvarer Maria Eismont i forgrunnen.
GLASSBUR: Et bilde som er offentliggjort av byretten i Moskva, viser Vladimir Kara-Murza i et glassbur i rettssalen der han mandag fikk en dom på 25 års fengsel. Hans forsvarer Maria Eismont i forgrunnen.

Han var rolig da dommen ble lest opp, og hans forsvarer Maria Eismont siterte ham senere på følgende:

– Min selvrespekt har økt. Jeg skjønner at jeg har gjort alt riktig. 25 års fengsel er den høyeste vurderingen jeg kunne få for det jeg har gjort og det jeg tror på, som borger, patriot og politiker.

Han får støtte fra sin kone, Evgenja Kara-Murza. På Twitter beskriver hun dommen som en toppkarakter for ektemannens mot og ærlighet.

– Jeg er definitivt stolt av deg, min kjære. Jeg står alltid ved din side, skriver hun.

Les også: – Russland startet propagandakrigen i 1991

Opposisjonspolitiker

Kara-Murza er tidligere journalist og opposisjonspolitiker. Han har argumentert for at andre land og internasjonale institusjoner bør innføre sanksjoner mot Putin-regimet og en rekke russiske politikere.

Tidligere samarbeidet Kara-Murza med opposisjonspolitikeren Boris Nemtsov, som ble drept på åpen gate i Moskva i 2015. Det skjedde etter at Nemtsov blant annet kritiserte Russlands annektering av den ukrainske Krim-halvøya året før.

I likhet med Aleksej Navalnyj har Kara-Murza overlevd forgiftninger. Begge dissidentene mener de ble forgiftet av russiske myndigheter, noe Russlands regjering benekter.

– Sjokkerende

Også regjeringen i Tyskland reagerer sterkt på den strenge dommen mot Kara-Murza.

– Vi fordømmer denne dommen på det sterkeste. Dommen viser at undertrykkelsen i Russland har nådd et sjokkerende nivå, sier en talskvinne for det tyske utenriksdepartementet.

EUs utenrikssjef Josep Borrell kaller dommen for voldsomt streng og mener den viser at russiske domstoler blir misbrukt til politiske formål.

Storbritannia har innkalt den russiske ambassadøren Andrej Kelin for å overbringe en kraftig protest, og utenriksminister James Cleverly er blant dem som ber om at 41-åringen løslates øyeblikkelig.

Nylig gikk flere titall russiske journalister og aktivister, hvorav mange har rømt landet, sammen om å kreve at Kara-Murza blir løslatt. De mener anklagene mot ham er grunnløse og politisk motivert.

Powered by Labrador CMS