Nyheter

FRI: Slipp karpene fri – det er vår.

Det store karpeslippet

Til jubel fra en skokk barnehageunger, ble 17 karper sluppet ut i karpedammen på Akershus festning

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Hjertelig velkommen til karpeslippet, roper brigader Arne Opperud, sjef for Forsvarets fellestjenester og kommandant på Akershus festning, til de fremmøtte.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Flere barnehager har tatt turen til festningen, der de har fått være med på den årlige generalprøven til 17. mai-feiringen. Fiskene har tilbrakt vinteren i kummer i Drøbak, men nå skal de på sommerbeite i karpedammen på Akershus festning. Men én formalitet gjenstår, før de får svømme fritt rundt i dammen.

– Vi kan ikke slippe karpene ut uten å gi dem en fanfare, sier Opperud.

To trompetister fra Stabsmusikken har kommet for nettopp det formålet. Når fanfaren er spilt, vasser Opperud uti dammen med en diger fisk i hendene. Én etter én slippes karpene ut i midlertidig frihet for sommeren.

Vaktfisker

– Enhver borg med respekt for seg selv har en karpedam eller karper i vollgraven, sier Hanne Berg, festningsforvalter i Forsvarsbygg.

Hun forteller at man tidligere hadde karper i vollgravene på festninger. Karper har svært god hørsel, og kunne derfor brukes til å advare om fiender som nærmet seg.

På Akershus har karpene kanskje ikke rollen som vaktfisker, men de har en annen praktisk funksjon. De bidrar til å holde dammen ren.

Karpene er en del av en rik fauna på festningen. Her bor det rev og ender, og politiets hester har stall rett utenfor murene.

Alle karpene har navn. To av de største heter Håkon og Kristin, og ble døpt av barna som var her for tre år siden.

– Det er fint at barna får et forhold til sin egen festning. Festningen skal være for byen. Her skal man leke som barn, og her skal man ha sine kjærlighetsstunder, sier Berg.

GRIP KARPEN: Karpene var åpenbart glade for å slippe ut i dammen, kommandanten hadde til tider problemer med å holde de tilbake.


Rikt kulturtilbud

Festningen har også et rikt kulturtilbud. I løpet av sommeren settes det opp en musikalversjon av Kristin Lavransdatter med Karoline Krüger i hovedrollen, og vandreteateret Årringer i stein, opplyser Ole Christian Øen i Stiftelsen Akershus festning for Kunst og Kultur.

Var det så verdt å bli våt på beina for å slippe ut karpene?

– Absolutt, sier Opperud.

– Det er stort for kommandantskapet at folk kommer hit. Det bygger positive relasjoner mellom Forsvaret og publikum.

TRADISJON: – Enhver borg med respekt for seg selv har en karpedam, sier festningsforvalter Hanne Berg.
SOM FISKEN I VANNET: Alle de 17 karpene som ble sluppet ut har egne navn.
Powered by Labrador CMS