Nyheter

PRESSEKONFERANSE: Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) holdt onsdag ettermiddag en orientering om Afghanistan.
PRESSEKONFERANSE: Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) holdt onsdag ettermiddag en orientering om Afghanistan.

Flere ambassadeansatte og forsvarspersonell hjemme i Norge fra Kabul

Fem utstasjonerte ved Norges ambassade og ni personer fra Forsvarets sanitet i Kabul har kommet hjem til Norge, bekrefter utenriksminister Ine Eriksen Søreide.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg har nettopp møtt dem. De er slitne, men ved godt mot og i god behold. De skal nå få oppfølging og hvile, sier Eriksen Søreide onsdag ettermiddag.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– De har hatt en lang reise og dramatiske opplevelser, sier hun.

Ministeren takker sine kollegaer i det danske utenriksdepartementet for deres hjelp og assistanse i evakueringen.

Les også: Jobbet for Norge i Afghanistan nå frykter han for livet

– Vi fortsetter vårt intensive arbeid for å få evakuert våre lokalt ansatte og deres familier fra Kabul, sier utenriksministeren, men legger til at evakueringsarbeidet er krevende og kan ta tid.

Ber nordmenn registrere seg

Eriksen Søreide kommer også med en innstendig oppfordring til alle nordmenn som befinner seg i Afghanistan, om å registrere seg på reiseregistrering.no.

– Vi har ingen bekreftede tall på hvor mange norske borgere som befinner seg i Afghanistan. Registreringen er frivillig, men det er et avgjørende verktøy for å få oversikt. Det bidrar også til at vi kan nå ut med viktig informasjon, forklarer utenriksministeren.

Les også: Så mange norske soldater er såret i Afghanistan

Hun minner også om at ambassaden ikke kan gi vanlig konsulær bistand så lenge den er stengt. Henvendelser til ambassaden sendes automatisk videre til UDs operative sentral i Oslo, som nå er døgnbemannet alle dager og skal svare på telefoner og eposter.

Ut med dansk fly

Tidligere onsdag har utenriksdepartementet i Danmark bekreftet at de har evakuert 14 nordmenn og én utenlandsk statsborger med lovlig opphold i Danmark fra Afghanistan i et dansk fly fra Islamabad i Pakistan.

Flyet tok av fra Islamabad i Pakistan ved 21-tiden tirsdag kveld norsk tid med de 15 personene om bord. Pakistan bistår i evakueringen av danske borgere og afghanere som har arbeidet for Danmark.

Les også: Så mye har krigen i Afghanistan kostet Norge

Forsvarssjef Eirik Kristoffersen bekreftet mandag at alt norsk ambassadepersonell fra Kabul er evakuert.

Powered by Labrador CMS