Nyheter

KABUL: Et amerikansk helikopter flyr over den amerikanske ambassaden i Kabul. Pilotene som er anholdt i Tajikistan skal være trent opp av det amerikanske forsvaret.
KABUL: Et amerikansk helikopter flyr over den amerikanske ambassaden i Kabul. Pilotene som er anholdt i Tajikistan skal være trent opp av det amerikanske forsvaret.

Telefonsamtale i «loop» skaper bekymring for afghanske piloter

Fremtiden til 143 afghanere i Tajikistan er høyst usikker. Nå har en teknisk glipp i en telefonsamtale økt spenningen i situasjonen.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Da Reuters denne uken snakket med en amerikansk-trent afghansk pilot, skjedde det ifølge nyhetsbyrået noe bekymringsverdig. Den ikke-navngitte piloten skal ha snakket med Reuters på en innsmuglet mobiltelefon, men midt i samtalen skal stemmen hans ha «loopet», slik at han gjentok ordrett det han hadde sagt tidligere i samtalen.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Pilotens forlovede, en amerikansk sykepleier som også lyttet til samtalen, ropte pilotens navn, uten at han tilsynelatende reagerte på dette. Hendelsen skal ha ført til økt usikkerhet rundt situasjonen til pilotene og annet personell som holdes i Tajikistan.

143 piloter og andre afghanere skal være anholdt av tajikiske myndigheter, og holdes ifølge Reuters på et sanatorium i et fjellområde utenfor Dushanbe, hovedstaden i landet. Der har de vært siden 1. september. Før det var de innlosjert på et universitetsområde, hvor de har blitt holdt siden de ankom landet 15. august.

Afghanerne ønsker å søke amerikanske visum, i likhet med flere andre fra det afghanske militæret. Når de får lov til det, eller om de får lov, vet de ikke.

– Når vi spør myndighetene i Tajikistan, svarer de bare at vi må vente, forteller en annen pilot, som også holdes anonym av sikkerhetsårsaker.

Gravid pilot blant de anholdte

Blant de 143 som er plassert utenfor Dushanbe er det to kvinner, hvorav en av dem er gravid i åttende måned.

Taliban har uttalt at personell som har tjenestegjort i det afghanske militæret før Taliban igjen tok over makten i landet, er velkomne tilbake og at de ikke vil bli straffet. Pilotene som Reuters har snakket med, er ikke betrygget av Talibans løfter.

Det skal imidlertid ikke være grunn til å tro at tajikiske myndigheter vil sende de afghanske soldatene tilbake til Afghanistan, skriver Reuters.

Powered by Labrador CMS