Nyheter

ETTERLOT VÅPEN: USA og vestlige land etterlot seg store mengder våpen og militært materiell da de forlot Afghanistan. I dag er det i Talibans hender.

Taliban arvet et velfylt arsenal i Afghanistan

USA etterlot våpen og militært materiell til en verdi av rundt 67 milliarder kroner da de forlot Afghanistan i 2021, ifølge en Pentagon-rapport.

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Ifølge rapporten, som CNN har omtalt, fikk de afghanske sikkerhetsstyrkene fra 2005 til 2021 våpen og militært materiell for 175 milliarder kroner fra USA.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Av dette ble materiell for 67 milliarder kroner værende igjen da USA trakk sine styrker ut av landet.

Materiellet, som inkluderer alt fra fly og militære kjøretøy til våpen, ammunisjon og kommunikasjonsutstyr, er nå i hendene på USAs tidligere erkefiende Taliban.

Les også: Tidligere afghansk forsvarsansatt: – Jeg lever med frykten hele tiden

Pentagon har ingen planer om å returnere for å hente eller ødelegge det, slås det fast i rapporten, som nylig ble oversendt til Kongressen.

USA håper imidlertid at Taliban ikke vil være i stand til å gjøre bruk av en del av det avanserte amerikanske materiellet som ble etterlatt.

– Mye av utstyret som ble værende igjen i Afghanistan, krever spesialisert vedlikehold som entreprenører innleid av forsvarsdepartementet tidligere utførte, heter det i rapporten til Kongressen.

Ubrukelige fly

Blant utstyret som ble etterlatt og overtatt av Taliban var hele 78 fly til en anslått verdi av 8,7 milliarder kroner. Disse flyene ble ifølge Pentagon «demilitarisert» og gjort ubrukelige før USA forlot landet, men det er uklart om de lar seg sette i stand igjen.

ETTERLOT VÅPEN: Taliban-soldater er i dag til forveksling kledd og væpnet som amerikanske soldater i Afghanistan, der USA etterlot seg store mengder våpen og militært materiell.

– De flyene vil aldri fly igjen. De kommer aldri til å være i stand til å bli fløyet av noen, sa sjefen for USAs sentralkommando, general Frank McKenzie i august.

Rakettforsvarssystemet C-RAM, som ble brukt for å beskytte flyplassen i Kabul, ble også ødelagt før amerikanerne forlot Kabul, forsikret han.

Kjøretøy

Av de 96.000 militære kjøretøyene USA opp gjennom årene ga til de afghanske styrkene, ble over 40.000 værende igjen da amerikanerne trakk seg ut. Blant disse var det 12.000 militære Humvee-biler. Tilstanden til bilene som ble værende igjen er imidlertid ukjent, understreker Pentagon.

M-16: Amerikanske M-16-gevær er et vanlig syn i hendene på Taliban-soldater etter at USA trakk seg ut og etterlot store mengder våpen og militært materiell.

De afghanske sikkerhetsstyrkene fikk også 427.300 våpen, og minst 300.000 ble etterlatt i landet, går det videre fram. Det samme gjelder håndvåpenammunisjon til en anslått verdi av drøyt 450 millioner kroner.

Overvåkingsutstyr

– Nesten alt kommunikasjonsutstyr USA ga til afghanske styrker, inkludert basestasjoner og mobile og bærbare håndholdte kommersielle og militære radiosystemer, samt tilhørende sendere og krypteringsutstyr, ble også værende igjen, går det videre fram.

Det samme gjaldt «nesten alt» av overvåkingsutstyr, nattkikkerter, biometrisk utstyr og posisjoneringsutstyr, til sammen nesten 42.000 gjenstander.

DEKKET BORD: Taliban kom til dekket bord og overtok et velfylt arsenal da de kom til makten i Afghanistan. USA etterlot seg våpen og militært utstyr til en verdi av minst 67 milliarder kroner.

Nesten alt utstyr for minesøk og rydding, samt verneutstyr og utstyr for destruering av eksplosiver, ble også etterlatt, til sammen 17.500 gjenstander.

Overført til Ukraina

Fem russiskbygde Mi-17 helikoptre som tidligere befant seg i Afghanistan, ble tidligere i år overført til Ukraina, står det videre å lese i Pentagon-rapporten.

Disse helikoptrene befant seg rett nok i Ukraina for vedlikehold alt før de amerikanske styrkene forlot Afghanistan, men ble formelt overlatt i mars.

AMERIKANSKE UNIFORMER: Talibansoldater iført amerikanske uniformer og med avanserte amerikanske våpen er ikke noe uvanlig syn i Afghanistan etter at USA trakk seg ut og etterlot store mengder militært materiell i landet.

Ukraina har også mottatt store mengder ammunisjon til alt fra artillerikanoner til automatrifler, som opprinnelig var tiltenkt det afghanske forsvaret, men som aldri fant veien dit.

Ifølge rapporten dreier deg seg blant annet om 15 millioner patroner til automatgevær, flere hundre tusen granater samt ammunisjon til artillerikanoner.

Norsk utstyr

Norge støttet også afghanske sikkerhetsstyrker opp gjennom årene med i alt 600 millioner kroner. Mesteparten av dette ble ifølge Forsvarsdepartementet benyttet til «kursvirksomhet, infrastruktur, vinterutrustning, etterforsyning, oppgradering av fasiliteter og transport av materiell».

Les også: Den siste norske sjefen i Afghanistan

Ifølge departementet ble det også kjøpt militært materiell for 15 millioner kroner til de afghanske styrkene, i hovedsak sambandsutstyr. Det er ikke kjent om også dette havnet i Talibans hender.

Taliban kom uansett til dekket bord og et velfylt arsenal da de i august i fjor tok kontroll over Afghanistans militærforlegninger og våpenlagre.

Powered by Labrador CMS