Nyheter

FREMRYKK: Taliban har gjort store fremskritt siden Natos uttrektning og mange i de afghanske regjeringsstyrkene har måtte flykte til Tadsjikistan. Taliban har antageligvis fått hjelp av militante Tadsjikere.

«Tadsjikiske Taliban» bistår Taliban ved Afghanistans nordlige grense

Den militante gruppen Jamaat Ansarullah er kjent som «tadsjikiske Taliban» i Afghanistan. De har tilsynelatende bistått Taliban i deres fremrykk, men Taliban nekter for dette.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Da Taliban tok den strategisk viktige vaktposten nær den Afghanske grensen til Tadsjikistan i forrige måned, ble Talibans flagg heist opp av en tadsjiker.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Tadsjikeren går under aliaset Mahdi Arsalon. Han leder en opprørsgruppe fra Tadsjikistan under sin kommando, sier et øyevitne som vitnet flaggheiseingen til Radio Free Europe. Andre kilder har meldt om det samme.

Den militante gruppen har ansvar for sikkerheten i fem distrikter som Taliban kontrollerer nær grensen til Tadsjikistan, sier kildene som ønsker å holde seg anonyme med tanke på sikkerhet.

Distriktene er Kuf Ab, Khwahan, Maimay, Nusay, and Shekay – alle en del av den Afghanske Badakhshan-provinsen.

I Afghanistan er den militante gruppen kjent som «tadsjikiske Taliban». I realiteten er de medlem av gruppen Jamaat Ansarullah, som er regnet som en terrororganisasjon i Tadsjikistan.

Jamaat Ansarullah ble grunnlagt av en tidligere tadsjikisk kommandør for et tiår siden. Hans mål var å styrte den sittende regjeringen i Tadsjikistans hovedstad Dushanbe.

Ifølge flere kilder i Tadsjikistan er Mahdi Arsalons ekte navn Muhammad Sharifov. Han skal ha blitt født i landsbyen Sherbegiyon i Rasht Valley, øst i Tadsjikistan.

En offiser i den tadsjikiske grensevakten forteller Radio Free Europe at de for to år siden mottok informasjon om at Sharifov ledet en Tadsjikiske milits som sloss med Taliban på andre siden av grensen.

Les om afghanere som flyktet til Tadsjikistan fra Taliban: – Kampen mot taliban var selvmord

Offiseren bekrefter at Arsalon nå har ansvaret for sikkerheten i de Afghanske distriktene som grenser til Tadsjikitan – som nå er kontrollert av Taliban. Offiseren forblir anonym da han ikke var autorisert til å snakke med media.

Han forteller også at Arsalon introduserte rundt 200 tadjikiske opprørssoldater til Taliban. De er antatt å være en del av Talibans offensiv i nordlige Afghanistan de siste månedene, hvor Taliban har tatt store områder.

Afghanske myndigheter ble oppmerksom på militante tadsjikere da en video spredte seg på sosiale medier av afghanske soldater som ble brutalt drept i distriktet Maimay, som Taliban hadde overtatt. Noen av opprørssoldatene hadde tydelig tadsjikisk aksent.

Myndighetene identifiserte minimum ti av opprørerne som tadsjikiske statsborgere. Den tadsjikiske innenriksministeren bekreftet at Sharifov var blant disse.

Qadir Safa, sjef for Afghanistans distrikt Darwaz, bekreftet ovenfor Radio Free Europe at Ansarullah medlemmer er aktive i kamper i Afghanistan på siden til Taliban.

– Flere av dem ble drept i kamper i vårt område og vi klarte å identifisere dem. De hadde giftet seg med lokale kvinner, sier Safa.

Safa sier at Ansarullah rekrutterer fra Tadsjikistan.

– Vi fikk informasjon om at ni tadsjikiske statsborgere krysset grensen til Afghanistan denne våren og sluttet seg til Taliban. På vinteren og våren kom mange nye fra Tadsjikistan.

Les mer: Taliban tar kontroll over viktig grenseovergang til Tadsjikistan

Han legger til at tadsjikiske diplomater i Kabul har blitt informert om Ansarullahs aktivitet i Afghanistan.

Ansarullah ble grunnlagt i 2010 av Amriddin Tabarov, som hadde vært kommander for den islamistiske opposisjonen til regjeringen under borgerkrigen i Tadsjikistan fra 1992-97. Tabarov ble drept av afghanske regjeringsstyrker i 2015.

Medlemmene av Ansarullah var opprinnelig i opposisjon til den tadsjikiske regjeringen og nektet å akseptere fredsavtalen i 1997 mellom regjeringen og den islamistiske opposisjonen.

Barn, slektninger og venner av de opprinnelige medlemmene har senere sluttet seg til gruppen.

Ansarullah har tidligere hatt forbindelser med andre militante grupper i Afghanistan og Pakistan, som Al-Qaida, Usbekistans islamistiske bevegelse og nå Taliban.

I 2019 ble to av Tabarovs sønner fanget av amerikansk-ledete styrker og overført til Tadsjikistan. I august 2019 fikk de lange fengselsstraffer etter å ha blitt dømt for å organisere en kriminell gruppe med mål om å styrte regjeringen.

Taliban avkrefter

Representanter fra Taliban nekter for at tadsjikiske statsborgere har blitt en del av deres militante gruppe i Afghanistan.

Talibans talsperson Zabihullah Mujahid forteller Radio Free Europe at Taliban har et godt forhold til Tadsjikistan og landet ville ikke godtatt at grupperinger i Afghanistan angrep nabolandet.

Mujahid påsto at Taliban fikk sine soldater til å la være å skyte på afghanske regjeringsstyrker som flyktet til Tadsjikistan, fordi de ikke ville risikere å skyte over grensen til Tadsjikistan.

FLYKTET: Afghanske regjeringstyrker sitter på en bro i Tadsjikistan nær den afghanske grensen etter at de måtte flykte fra Taliban.

Men tadsjikere som bor nær den afghanske grensen har et annet syn på situasjonen.

Amirjon Emomalizoda, en beboer i Panji Poyon området, forteller Radio Free Europe den 24. juni at kuler fløy over fra den andre siden av grensen.

Hundrevis av afghanske soldater har flyktet til Tadsjikistan i de to siste månedene. Flere ble behandlet for skader, og hundrevis senere flydd tilbake til Afghanistans hovedstad Kabul.

Talibans talsperson var tvetydig om hvorvidt Taliban har utplassert væpnede tadsjikiske statsborgere ved den tadsjikiske grensen.

– Dette må undersøkers. Vi skal se på dette. Det er nylig vi fikk disse områdene under kontroll. Vi tillater ikke at utlendinger bruker vårt navn. Hvis vi finner dem vil vi utvise dem fra landet vårt, sier Mujahid.

Skepsis i Dushanbe

Tadsjikistanske myndigheter stoler ikke på Talibans ord.

President Emomali Rahmon har sendt 20 tusen ekstra tropper til den Afghanske grensen. De gjennomførte også en landsdekkende øvelse som involverte 230 tusen soldater – den største øvelsen i landets historie.

Dushanbe har også etterspurt hjelp fra sin alliert Russland for å forsvare sine grenser.

– Det stemmer at det ikke har vært noen aggressive handlinger fra Taliban mot Tadsjikistan. Taliban sier også at de vil gjøre noe mot Tadsjikistan, sier en tadsjikisk embetsmann, med forbehold om å være anonym.

– Men vi vet fra erfaring at Ansarullah – som for tiden jobber for Taliban – mange ganger har endret ståsted og mål. Ingen kan garantere at de ikke vil vende ryggen til Taliban og angripe Tadsjikistan, sier han.

MOBILISERER: Tadsjikistan gjennomførte den største øvelsen i landets historie etter Talibans fremrykk i Afghanistan.

Ifølge kilder i Tadsjikistan meldte Sharifov – eller Arsalon som han går under – seg inn i Ansarullah for rundt sju år siden.

Les mer: Robert Mood om Afghanistan: – Vi burde stilt både militære ledere og politikere til ansvar

Hans far, Morkhoja, var antatt å være en kollega av Ansarullah-grunlegger Tabarov, som også stammer fra distriktet Nurobod i Rasht Valley, Tadsjikistan.

Tjenestemenn sier Mirkhoja og hans eldste sønn Tajik ble drept av sikkerhetstyrker under et lokalt attentat mot lokale opprørere i Rasht.

Under operasjonen ble den lokale militante lederen Abdullo Rahimov drept, som også er kjent som Mullo Abdullo.

Sharifov fulgte i fotsporene til sin far og eldre sønn. En tjenestemann beskriver Sharifov som «farlig og hensiktsløs».

– Basert på den informasjonen vi har fått, kan han lage hjemmelagde bomber, kan bruke flere typer våpen og har ledet bevæpnede grupper i operasjoner. Han har deltatt i flere av Talibans offensiver i provinsen Badakhshan i Afghanistan, sier kilden til Radio Free Europe.

I landsbyen Sherbegiyon husker mange Sharifovs familie.

Direktøren på den lokale skolen – som bare oppgir sitt fornavn Aminjon – forteller til Radio Free Europe at Mirkhoja ikke tillot hans seks barn å gå på skolen. Istedenfor fikk de religiøs opplæring, sier han.

De gikk bare på vanlig skole etter farens død, forklarer han videre.

Har du fått med deg denne? Nato trener afghanske styrker i Tyrkia – uten Norge

Ifølge Aminjon ble Sharifov akseptert som elev på skolen som elev i syvende klasse, uten å ha gått de foregående årene. Etter å ha blitt uteksaminert i 2015 forlot han landsbyen og har ikke vist seg der igjen.

Hans mor, Zulqada Yunusova, forteller Radio Free Europe at hennes sønn dro til Russland som en arbeidsinnvandrer i 2015.

Seks måneder senere fortalte Sharifov til sin mor at han hadde fått jobb i en skog hvor det ikke var mobildekning.

– Han fortalte at jeg ikke trengte å bekymre meg om han ikke ringte på en stund. Etter sju måneder hadde han ikke ringt meg, men jeg var ikke bekymret fordi jeg tenkte han ville ringe når han var ferdig med jobben i skogen, forteller hun.

– Men så kom Tadsjikanske myndigheter til huset mitt og sa at sønnen min hadde løyet til meg og at han hadde dratt til Afghanistan.

Hun sier at hun sist pratet med sønnen den 20. juli. Da var han plassert i Afghanistan, nær den Tadsjikiske grensen.

Les mer: Russland får nye «dommedagsfly»

Radio Free Europe har også snakket med en tidligere venn av Sharifov, som jobbet med ham i Russland. Han hevder at Sharifov prøvde å overtale ham til å bli med på «jihad» i Afghanistan. De holdt kontakten på meldingstjenesten WhatsApp til rundt to måneder siden. Tadsjikeren uttaler seg med forbeholdt om anonymitet.

– I begynnelsen pleide jeg å høre på ham. Han pleide å fortelle meg at det foregikk jihad i Afghanistan og at jeg burde bli med. Jeg fortalte ham at tadsjikiske opprørere tok feil, og at de ofret sine liv for andres interesser. Vi kranglet og han blokkerte meg etter det på Whatsapp, sier han.

Oversatt fra engelsk av John Birger Morud.

Opphavsrett ©2020 RFE/RL, Inc. Republisert med tillatelse fra Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Powered by Labrador CMS