Nyheter:

USAs president Donald Trump skal angivelig ha vært informert om at det var en skuddpremie på amerikansk militært personell i Afghanistan, ifølge flere medier.
USAs president Donald Trump skal angivelig ha vært informert om at det var en skuddpremie på amerikansk militært personell i Afghanistan, ifølge flere medier.

Russland og Taliban avviser påstand om samarbeid

Taliban avviser amerikanske påstander om at landet har fått russisk støtte mot å drepe vestlige soldater i Afghanistan. Det samme gjør Russland.

Publisert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Ifølge New York Times mener amerikansk etterretning at den angivelige russiske støtten ble gitt for å oppmuntre til angrep på amerikanske soldater i forbindelse med at president Donald Trump har startet tilbaketrekning fra landet.

Avisa siterer anonyme kilder som sier at Trump ble orientert om saken i mars, men dette ble lørdag avvist av presidentens talskvinne Kayleigh McEnany.

Verken Trump eller visepresident Mike Pence har ifølge henne mottatt slik etterretningsinformasjon, noe som også bekreftes av USAs øverste etterretningssjef John Ratcliffe.

Grunnløse anklager

Ifølge New York Times' anonyme kilder er det Russlands militære etterretningstjeneste GRU som har organisert støtten til Taliban, men det er ikke kjent at de afghanske opprørerne har gjennomført angrep mot amerikanske mål i landet siden de inngikk en avtale med USA i februar.

Russland avviser anklagene som framsette som «grunnløse» og kaller det «falske nyheter».

– Disse grunnløse anklagene fra anonyme kilder har alt ført til direkte drapstrusler mot ansatte ved Russlands ambassader i Washington og London, skriver Washington-ambassaden på Twitter.

– New York Times, slutt å produsere falske nyheter som framprovoserer drapstrusler, het det i en senere Twitter-melding fra ambassaden.

Ikke i gjeld

Taliban avviser også helt at de har mottatt våpen eller annen støtte fra Russland.

– Vi står ikke i gjeld til noen etterretningsorganisasjon eller noe land etter vår 19 år lange hellige krig, heter det i en kunngjøring fra opprørerne.

– Vi har gjort bruk av våpen, fasiliteter og verktøy som alt fantes i Afghanistan, eller som er erobret i kamp, heter det videre.

Vanskelig historie

Russland har selv en lang og vanskelig historie i Afghanistan. Sovjetunionen invaderte landet i 1978 og ble de neste ti årene sittende fast i en endeløs krig mot mujahedin-krigere, som den gang ble støttet av USA.

USA har flere ganger den siste tiden anklaget Russland for å forsyne Taliban med lette våpen, og det er ifølge New York Times forskjellige teorier i Washington om hvorfor landet gjør det.

En av dem er at Russland kan ha interesse av at USA blir sittende fast i krig, mens en annen er at GRU søker revansj for russiske leiesoldater som er drept av amerikanske styrker i Syria, der Russland støtter Bashar al-Assad.

Giftangrep

GRU er anklaget for å ha vært involvert i mange internasjonale episoder, inkludert giftangrepet på den avhoppede dobbeltagenten Sergej Skripal i Storbritannia i 2016.

Amerikansk etterretning har også konkludert med at Russland blandet seg inn i det amerikanske valget i 2016 for å bidra til at Trump ble valgt.

Powered by Labrador CMS