Nyheter

UTENRIKSMINISTER: Jonas Gahr Støre har vært utenriksminister i sju av årene Norge har vært i Afghanistan. På bildet har Støre tatt på seg en skuddsikker vest i forbindelse med et besøk i 2007.
UTENRIKSMINISTER: Jonas Gahr Støre har vært utenriksminister i sju av årene Norge har vært i Afghanistan. På bildet har Støre tatt på seg en skuddsikker vest i forbindelse med et besøk i 2007.

Støre om afghanere som har jobbet for Norge: – Det må gjøres en avveining

Jonas Gahr Støre mener at Norge har et ansvar for de som har jobbet for Norge, men at det må settes en strek et sted.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre var utenriksminister i sju av årene som Norge har vært i Afghanistan. Han har opplevd krigens grusomheter på nært hold.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Mandag 14. januar i 2008 ble en dramatisk dag for Støre. Han var i Afghanistans hovedstad Kabul som norsk utenriksminister. Så smalt det på hotellet han var i.

– Vi satt i et møterom en etasje under resepsjonen. Så begynte det å bråke over hodene på oss, sier Støre i et intervju med Vårt Land.

Les mer: Russland skal holde øvelser nær den afghanske grensen

Støre hørte så lyden av granater og drønnet fra en eksplosjon, ifølge Vårt Land. En selvmordsbomber hadde sprengt seg selv i luften. Taliban tok på seg ansvaret.

Den norske journalisten Carsten Thomassen mistet livet, sammen med fem andre mennesker.

– Det med Carsten Thommasen var vondt å bære på. Jeg hadde møtt han mange ganger, da han var en av våre flinkeste utenriksjournalister på den tiden, forteller Støre i intervjuet.

– Ikke særskilt ansvar

Etter Natos uttrekning av Afghanistan har Taliban tatt over store områder i landet. Mange har som en konsekvens bli drevet på flukt.

Gitt at det kommer en ny flyktningbølge fra Afghanistan. Har Norge et spesielt ansvar for å ta imot afghanere siden vi har drevet krig i landet?

– Nei. Jeg mener ikke vi har «drevet krig». Vi har vært i Afghanistan etter et mandat fra FN og på invitasjon fra afghanske myndigheter. Jeg er ikke enig i et prinsipp at vi har ansvar for å ta imot de fra Afghanistan fordi vi har vært militært engasjert i landet, svarer Støre til Vårt Land.

HEDRET DE FALNE: Utenriksminister Jonas Gahr Støre var i Mazar-i-Sharif i Afghanistan i 2011, for å hedre de falne norske soldatene. Siden 2001 har 10 norske soldater mistet livet i Afghanistan.
HEDRET DE FALNE: Utenriksminister Jonas Gahr Støre var i Mazar-i-Sharif i Afghanistan i 2011, for å hedre de falne norske soldatene. Siden 2001 har 10 norske soldater mistet livet i Afghanistan.

Forsvarets forum har tidligere omtalt afghanere som har jobbet for Norge i Afghanistan, men som er ikke har krav på opphold i Norge innenfor gjeldende regelverk. Støre vil ikke kritiserer regjeringen for asylpolitikken.

– Jeg er enig med regjeringen om at vi har et ansvar for de som har satt sine liv i fare og jobbet for norske styrker. Men det må gjøres en avveining og vi må sette strek et sted. Det må være kriterier som er oppfylt, og det må gjøres individuelle vurderinger. Jeg sitter ikke på all informasjon og har ikke noe grunn til å kritisere regjeringen, sier Støre til Vårt Land.

Seier og tap

På spørsmålet fra Vårt Land mener Jonas Gahr Støre at svaret på spørsmålet om Nato har tapt krigen i Afghanistan, svarer Støre både er ja og nei.

– Et av målene var å hindre at terroren sprer seg fra afghansk jord til regionene rundt. Der vil jeg ikke si at vi har tapt. Men vi har ikke nådd målet om å sikre kvinners rettigheter og et regime som er valgt gjennom demokratiske prosesser, sier arbeiderpartilederen.

Les debatt fra forsvarspolitisk talsperson Hårek Elvenes (H): – Kina må ta et større ansvar

Støre mener at det er på tide å trekke norske styrker ut av Afghanistan.

– Da arbeiderpartiet var i regjering var vi opptatt av at det var militære i Nato som kan mer om fjell i Afghanistan enn om fjorder i Nord-Europa. Vår oppgave var å få Nato sitt fokus tilbake på våre kjerneoppgaver, sier han til Vårt Land.

Powered by Labrador CMS