Nyheter

ANSVARSFRASKRIVELSE: Robert Mood mener politikere ikke tar nok ansvar for egne valg.
ANSVARSFRASKRIVELSE: Robert Mood mener politikere ikke tar nok ansvar for egne valg.

Robert Mood om Afghanistan: – Vi burde stilt både militære ledere og politikere til ansvar

Vestens forsøk på stabilisering og nasjonsbygging er et ydmykende nederlag for oss, mener den pensjonerte generalløytnanten.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi burde stilt både militære ledere og politikere til ansvar for de feil som er gjort i Afghanistan. Inkludert bombing av brudefølger, spør du meg.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Det sier tidligere hærsjef Robert Mood i et intervju med Klassekampen.

Den pensjonerte offiseren sier til avisen at første del av operasjonen fungerte, og Taliban gikk på et militært nederlag. Men Vestens evne til å drive nasjonsbygging og stabilisering fungerte dårlig, mener han.

Les Robert Moods kronikk: I nederlagets time

– Etter min mening kan man hevde at Afghanistan var en kvart seier, for de første seks månedene er det ingen tvil om at Taliban ble påført et militært nederlag. Like klart er det at Vestens forsøk på stabilisering og nasjonsbygging er et ydmykende nederlag for oss, sier Mood.

Utbredt oppfatning

Allerede i 2008 stilte den pensjonerte offiseren seg kritisk til oppdraget i Afghanistan. Han skrev han et innlegg i tidsskriftet «Samtiden», der han poengterte hva de vestlige styrkene evnet å oppnå i Afghanistan:

«Antall selvmordsaksjoner øker, Taliban klarer å gjennomføre betydelige militære operasjoner i sør og øst, korrupsjonen blomstrer, kvinner undertrykkes fortsatt i stor grad og narkotika utgjør en stadig større del av landets eksport», skrev han den gangen.

Les mer: Over 50 marinefartøy deltok i parade i Sankt Petersburg

Han mener det var en utbredt oppfatning av situasjonen blant militære.

– Da jeg kom til Militærkomiteen i Nato i 2014, snakket de militære lederne allerede åpent om at det ikke var mulig å lykkes med stabilisering og nasjonsbygging. Allerede handla det egentlig om å lete etter en utvei som kunne la politikerne framstille dette som mindre ydmykende, sier Mood til Klassekampen.

Ansvarsfraskrivelse

Mood mener at politiske ledere ikke har tatt personlig ansvar i forbindelse med konflikten.

SJEF: Robert Mood har vært sjef for flere avdelinger. Her som sjef for UNTSO, FNs eldste fredsbevarende operasjon.
SJEF: Robert Mood har vært sjef for flere avdelinger. Her som sjef for UNTSO, FNs eldste fredsbevarende operasjon.

– Det er leit og si det, men vi mangler politiske ledere med det formatet som skal til, sier Mood til Klassekampen.

Han mener at en mulig årsak er lite refleksjon rundt ansvaret som kreves for å være nasjonsleder eller leder i Nato eller FN. Han mener også norske politikere mangler den viljen til å ta ansvar.

– Norske statsråder blir jo forskrekka bare ved tanken på at de i det hele tatt kan ha et personlig ansvar, sier han.

Mood mener kommunikasjonen mellom Nato og FN har vært for dårlig og har gjort at krigen har vart lengre enn nødvendig, men tar også selvkritikk.

– Jeg har vært general i mange år, og man skal selvsagt ta selvkritikk og si at vi kanskje, til tross for det som blir sagt i lukkede rom, var for dårlige til å formulere våre råd, sier han.

Les mer: Tadsjikistan mobiliserer 230.000 soldater av frykt for Taliban

Powered by Labrador CMS