Nyheter

EVAKUERT: Her ser vi lasterommet til det norske C-130 J Hercules transportflyet med sivilt personell fra Kabul . Antall evakuerte har variert for hver tur, opplyser Luftforsvaret. (Personene på bildet et sladdet av Forsvaret).

Norsk Hercules:– Vi bidrar så godt vi kan i en ekstrem situasjon

Luftforsvarets transportfly «Frigg» bidrar i den krevende evakueringen fra Kabul.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi bidrar så godt vi kan med det vi har av ressurser, i en ekstrem situasjon, skriver oberstløytnant Jens Bolstad, til Forsvarets forum.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Han er skvadronssjef 335 skvadron og sjef for Luftforsvarets styrkebidrag i Georgia.

Jens Bolstad er styrkesjef for Luftforsvarets bidrag i Georgia.

Kommunikasjonssjef i Luftforsvaret Stine Barclay Gaasland opplyser at forsvarsgrenen er tungt tilstede i Georgia.

Kort tid etter at Taliban tok makten og erklærte seier i Afghanistan 15. august, begynte masseevakueringen fra landet. Siden da har en rekke land bidratt med evakueringen fra flyplassen i Kabul.

– Vi har 35 ansatte fra Luftforsvaret som har vært i Tblisi siden 19. august. Hovedoppdraget er å støtte evakueringen med taktisk transportstøtte ut og inn av Kabul, sier Gaasland til Forsvarets forum.

Støttepersonell og sikkerhetsstyrker

Gaasland opplyser videre at bidraget stasjonert på flyplassen i hovedstaden i Georgia, består av mannskapet om bord Hercules C130-J «Frigg», støttepersonell samt sikkerhetsstyrker.

Her ser vi forberedelser før ombordstigning av personell på et norsk C-130J på flyplassen i Kabul. Foto: Forsvaret
Her ser vi Hercules transportflyet «Frigg» på bakken i Kabul. Foto: Forsvaret

– De vil være der og bidra så lenge det er behov for det, sier oberstløytnant Gaasland.

Hun ønsker ikke å gi ytterligere detaljer knyttet til hvor mange flygninger det norske mannskapet om bord transportflyet har gjennomført, men sier de har løst fortløpende evakueringsoppdrag siden de ankom Georgia.

Løser oppdrag sammen

– De har transportert både sivilt og militært personell, samt utstyr. C-130J løser oppdrag sammen med C-17 fra Papa (del av Heavy Air Lift Wing), Ungarn, hvor også personell fra Luftforsvaret deltar, sier Gaasland.

Les også: Vi var med de norske pilotene som flyr et av verdens største militære transportfly.

Tidligere denne uka ble det kjent at en styrke på rundt 50 soldater fra Brigade Nord også deltar i operasjonen for å evakuere personell og materiell fra Kabul.

Powered by Labrador CMS