Nyheter

KAOS: Bildet viser infanterisoldater fra U. S. Marines ved Abbey Gate utenfor flyplassen i Kabul 26. august 2021, etter at en selvmordsbomber hadde drept 13 soldater og rundt 170 afghanere.

USA: Sentral mann bak Kabul-angrepet er drept

Taliban har drept lederen av IS-grupperingen som sto bak terrorangrepet ved Kabul-flyplassen i august 2021, melder USA.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Tretten amerikanske soldater og 170 afghanere ble drept i et bombeangrep mot folkemengdene som ventet ved flyplassen i Kabul i august 2021, der militærfly fikk mer enn 120.000 mennesker ut av landet på få dager.

– Han var en sentral IS-K-kriger direkte involvert i planleggingen av angrep som det ved Abbey-porten, og er nå ikke lenger i stand til å planlegge eller gjennomføre angrep, sier talsperson for Det hvite hus, John Kirby, i en uttalelse. Abbey-porten var inngangen til Kabul-flyplassen der angrepet skjedde.

IS-K er den afghanske IS-avleggeren.

Drept tidligere i april

Det var faren til en av de drepte soldatene som først fortalte til nyhetsbyrået AP at «hjernen» bak angrepet er død, skriver nyhetsbyrået selv, etter å ha fått opplysningen under en brifing med amerikanske tjenestepersoner. Siden har AP fått informasjonen bekreftet av tre tjenestepersoner som uttalte seg anonymt, skriver de.

IS-lederen, hvis identitet ikke er offentliggjort, ble drept sør i Afghanistan i begynnelsen av april, ifølge opplysningene til AP.

Det skjedde da Taliban utførte en rekke raid mot IS-grupperingen i landet. Taliban var på det tidspunktet ikke klar over identiteten til personen de hadde drept, skriver AP.

Les også: Natvig ønsker et tydeligere Forsvarsmateriell

Store folkemengder

Angrepet skjedde under den kaotiske uttrekkingen fra Afghanistan etter at Taliban tok over makten i august 2021. Over 120.000 personer ble evakuert fra Afghanistan i løpet av få dager.

Store folkemengder hadde samlet seg ved Abbey-porten i håp om å få komme med på evakueringsfly ut av landet da en selvmordsbomber detonerte eksplosiver blant dem. IS tok på seg ansvaret for angrepet.

USA gjennomførte et droneangrep i Kabul noen dager senere, og sa at de hadde rettet seg mot en selvmordsbomber, men angrepet tok livet av ti sivile, inkludert sju barn

Powered by Labrador CMS