Nyheter

VIL UT AV AFGHANISTAN: Kø utenfor et passkontor i Kabul, Afghanistan. Flere hundre tusen har flyktet til nabolandet Iran etter at Taliban tok makten.
VIL UT AV AFGHANISTAN: Kø utenfor et passkontor i Kabul, Afghanistan. Flere hundre tusen har flyktet til nabolandet Iran etter at Taliban tok makten.

Masseflukt fra Afghanistan til Iran

300.000 afghanere har flyktet over grensa til Iran siden Taliban i august grep makten i Kabul. Flyktninghjelpen ber rike land komme Iran til unnsetning.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Tusenvis av utslitte barn, kvinner og menn krysser grensen fra Afghanistan til Iran hver dag på leting etter trygghet. Iran kan ikke forventes å huse så mange afghanere uten mer støtte fra verdenssamfunnet, sier Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Støtten må umiddelbart trappes opp, før den dødelige vinterkulden setter inn, sier Egeland, som denne uka besøker Iran.

Mellom 4.000 og 5.000 afghanere krysser nå grensa daglig, og FN og Flyktninghjelpen forventer at masseflukten vil fortsette utover vinteren.

Les mer: CRU-soldater flyktet fra Kabul – starter et nytt liv i Norge

FN har bedt om 2,6 milliarder kroner for å bistå flyktninger

Iran har fra før tatt imot flere hundre tusen afghanske flyktninger, og Flyktninghjelpen bistår både dem og de nyankomne.

– Vi har hørt hjerteskjærende historier fra familier som nylig har ankommet Iran. En flyktning fortalte at de få eiendelene de hadde igjen, ble tatt og huset deres brent fordi de var sjiamuslimer. De ble fortalt at døtrene deres skulle giftes bort til krigere så snart de fyller ti år. De måtte flykte flere ganger i Afghanistan før de nådde Iran, forteller Egeland.

FN har bedt om 2,6 milliarder kroner for å bistå de afghanske flyktningene i Iran, men giverland har hittil bare bidratt med en tredel av dette. Egeland ber Norge og andre rike land om å komme på banen.

– Selv om det foreløpig ikke har kommet et stort antall afghanske flyktninger til Europa, bør alle rike land nå øke bistanden og holde grensene åpne for dem som flykter fra konflikt og forfølgelse, sier han.

Selv om det nesten ikke kommer asylsøkere til Norge lenger, betyr ikke det at flyktningkrisen er over, understreker han.

– Norge kan være med å ta vår del av ansvaret både ved å øke støtten til nødhjelp for mennesker på flukt og ved å ta imot flere kvoteflyktninger, sier Egeland.

5 millioner afghanere på flukt

Nesten 5 millioner afghanere er i dag på flukt utenfor landets grenser, og 90 prosent av dem befinner seg i nabolandene Pakistan og Iran.

FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) har bedt alle land om å stanse tvangsreturen av avviste asylsøkere til Afghanistan, der over halvparten av befolkningen ifølge FN er helt avhengige av nødhjelp utenfra.

Norge har tidligere besluttet å tvangsreturnere 150 afghanere som har fått avslag på sine asylsøknader, men har utsatt fristen til 31. januar neste år.

Les også: Forsvarssjefen: Alle som ble evakuert fra Kabul, ble grundig sjekket

Powered by Labrador CMS