Nyheter

EVAKUERING: Forsvarssjef Eirik Kristoffersen tilbakeviser påstander om at personer med en relasjon til Taliban ble evakuert fra Kabul.
EVAKUERING: Forsvarssjef Eirik Kristoffersen tilbakeviser påstander om at personer med en relasjon til Taliban ble evakuert fra Kabul.

Forsvarssjefen: Alle som ble evakuert fra Kabul, ble grundig sjekket

– Jeg har ikke sett noen indikasjoner på at vi har evakuert folk som har hatt tilknytning til Taliban, sier forsvarssjef Eirik Kristoffersen.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I løpet av noen hektiske dager i midten av august bisto Forsvaret med å evakuere rundt 1100 afghanere fra Kabul. Om lag halvparten av disse hadde tilknytning til den afghanske spesialpolitiavdelingen Crisis Response Unit (CRU) eller var i familie med disse.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Forrige uke skrev Aftenposten om tidligere CRU-kommandant general Ghulam Daud Tarakhil. Han kritiserer prosessen som fant sted da vestlige styrker fortsatt kontrollerte flyplassen i Kabul.

Tarakhil har sendt et brev til Forsvarsdepartementet som Aftenposten har fått en kopi av.

Der skriver han blant annet: «Det er verdt å merke seg at mange som ble evakuert til Norge som personell fra CRU, ikke var det. De var venner eller slektninger av (en navngitt person i CRU, red.anm.) Dette skulle ikke vært gjort. Det var et svik mot enkeltpersonene i CRU og deres familier».

Forsvarets forum har snakket med forsvarssjef Eirik Kristoffersen om prosessen med å evakuere CRU-personell og måten dette ble gjort på. Blant annet ble soldater fra Forsvarets spesialstyrker sendt til Kabul for å bistå i arbeidet.

– Soldatene våre i Afghanistan forholdt seg til de listene de hadde over CRU-personell og de som ble gjenkjent som CRU-personell. Vi baserte oss ikke bare på en liste, men sjekket opp mot lister vi hadde fra tidligere som ble brukt for å gjennomgå navnene.

– Vi er så sikre som vi kan være, sier Kristoffersen.

Les mer: CRU-soldater flyktet fra Kabul – starter et nytt liv i Norge

Har ikke evakuert personer med tilknytning til Taliban

Han forteller at vurderingene ble gjort i tett samarbeid med politiet og Utenriksdepartementet inne på flyplassen før personellet ble sendt til Norge.

– Så fortsatte den prosessen på samme måte som med alle som søker opphold i Norge, med å dobbeltsjekke at personene er de som de utgir seg for å være. Da må vi basere oss på at den informasjonen vi har stemmer. Den vil også bli ettergått fremover, sier Kristoffersen.

Aftenposten skriver at ifølge generalen Tarakhil ble det evakuert folk som hadde påfallende kort fartstid i CRU.

– Utfordringen er at CRU, på lik linje med andre avdelinger, hadde folk som begynte og sluttet. Det vil alltid være noen som har vært kortere og lengre tid i avdelingen. Det var både personell som har vært med fra 2009 og folk som nylig har blitt tilknyttet avdelingen, som ble evakuert, sier Kristoffersen.

Ifølge Aftenposten påstår general Tarakhil at folk med relasjoner til Taliban ble fløyet til Norge. Mange som burde vært evakuert, ble også igjen i Kabul.

– Han har helt rett i at vi ikke fikk evakuert alle, vi fikk ut så mange som vi klarte innenfor det korte tidsrommet vi hadde.

– Påstanden om at det har vært folk som har hatt tilknytning til Taliban får stå for hans regning. Jeg har ikke sett noen indikasjoner på at vi har evakuert folk som har hatt en tilknytning til Taliban, sier Kristoffersen.

CRU: Den afghanske spesialpolitiavdelingen Crisis Response Unit har blitt trent og mentorert av norske spesialstyrker siden 2007. Omlag halvparten av styrken ble evakuert til Norge i August.
CRU: Den afghanske spesialpolitiavdelingen Crisis Response Unit har blitt trent og mentorert av norske spesialstyrker siden 2007. Omlag halvparten av styrken ble evakuert til Norge i August.

Mange spekulasjoner om situasjonen i Afghanistan

Forsvarssjefen er kjent med at det er mange afghanere som tidligere har jobbet for norske styrker og personell fra CRU som ønsker å komme seg ut av landet. Han har ikke fått noen nye indikasjoner på i hvor stor grad CRU-personell har blitt utsatt for hevnangrep eller represalier fra Taliban.

– Det er veldig mange spekulasjoner om hva som skjer i Afghanistan etter at Taliban tok over. Men vi har ikke klart å få bekreftet eller avkreftet ryktene. Utfordringen er at vi ikke har folk på bakken som kan verifisere denne informasjonen.

– Faktum er at vi ikke har klart å evakuere alle som jobbet for norske styrker og heller ikke alle som var tilknyttet CRU. Men det er ingenting vi kan bistå med i utreisen fra Afghanistan akkurat nå, sier Kristoffersen.

Powered by Labrador CMS